Sayfa yolu
YAŞ’ta sona gelindi
Yayın Tarihi: 09.08.2010 , 10:30 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
1 Ağustos pazar günü başlayan ve Genelkurmay Başkanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atamaların yapılamaması ile krize dönüşen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantıları, geçtiğimiz hafta boyunca ülkenin gündemine oturmuştu. 4 Ağustos tarihinde sona eren YAŞ’ta hükümet ile asker arasında yaşanan gerilim hafta boyunca da devam etti.
“İsimler üzerinde anlaştık”
Genelkurmay’ın önerdiği atama listesinde bazı isimlere itiraz eden ve bunun dışındaki listeyi Cumhurbaşkanı’na gönderen hükümet kanadı, bu krizin aşılması için Genelkurmay’dan yeni isimler önerilmesini beklediklerini açıklamıştı. Dün, referandum mitingi için bulunduğu Afyon’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, YAŞ atamaları konusunda uzlaşma sağlandığını açıkladı. Erdoğan “Öyle zannediyorum ki, akşam cumhurbaşkanımıza teklifimizi yapacağız. Şu anda hazırlıklarımız tamamlanmak üzere, mutabakatımızı büyük ölçüde bitirmiş gibiyiz. İzmir'de imzalayarak bu akşam cumhurbaşkanımıza takdim edeceğiz” dedi.
Başbakan Erdoğan İzmir Devlet Tiyatrosu'nun tadilatı yapılan Konak Sahnesi'nin açılış töreninden sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. YAŞ kararlarıyla ilgili bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, "Birinci Ordu Komutanımızın da, Ege Ordusu Komutanımızın da, Harp Akademileri Komutanımızın da atamaları, daha doğrusu inhası, Milli Savunma Bakanı tarafından yapılmış bulunuyor. Bakanlar Kurulu olarak Genelkurmay Başkanımızla ilgili kararnameyi hazırladık ve Ankara'ya döner dönmez bu akşam, Cumhurbaşkanımıza da takdim edeceğiz ve yarınki Resmi Gazete'de kararname açıklanmak suretiyle artık bu işi noktalamış olacağız" dedi.
İsimleri açıklamaktan kaçınan Erdoğan "Cumhurbaşkanımıza bunu sunmadan açıklarsam, Cumhurbaşkanımıza karşı nezaketsizlik olur. Çünkü Cumhurbaşkanımızın onaması, biliyorsunuz nihai, bu işin sonuç noktasıdır. Olur ya, belki Cumhurbaşkanımızın burada herhangi bir düzeltmesi gereken bir şey icap edebilir. Bu bakımdan ancak Cumhurbaşkanımızın onamasından sonra bunu görmüş olacağız" dedi.
Yeni isim Ceylanoğlu
Bir hafta süren tartışmanın ardından 1. Ordu Komutanı Erdal Ceylanoğlu Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner ise Genel Kurmay Başkanlığına getirildi. Ceylanoğlu, 4 Ağustos'ta açıklanan YAŞ kararları ile 1. Ordu Komutanlığı'na atanmıştı. Jandarma Genel Komutanlğına Org. Necdet Özel, 1. Ordu Komutanlığına Org. Hayri Kıvrıkoğlu ve Ege Ordu Komutanlığına Org. Nusret Taşdeler'in atanması kararlaştırıldı.
Iğsız’ın ismi kriz yaratmıştı
YAŞ’ta atamalarla ilgili tartışmalarda en çok öne çıkan isim Orgeneral Hasan Iğsız olmuştu. Askerler, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Iğsız’ın getirilmesini istedi. Askerin, YAŞ sürerken, Iğsız’ın ifadeye çağrılmasını “müdahale” olarak gördüğü ve bu tip bir müdahaleye karşılık, Iğsız’ın cezalandırılması anlamına gelecek bir adım atmama tavrını sürdürdüğü basında yer bulmuştu. "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nın hazırlanması talimatını veren isim olduğu iddiaları nedeniyle Iğsız’a soğuk bakan Erdoğan’ın da Orgeneral Atilla Işık’ı işaret ettiği ileri sürüldü. Bunun ardından Orgeneral Işık, emekliliğini istediğini açıkladı. Başbakan Erdoğan ise emekliliğinin hemen işleme konmayabileceği söyledi.
Orgeneral Iğsız isminin yer aldığı kararname teklifini, Başbakan Erdoğan’ın imzalamaması nedeniyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı boş kaldı. Bu atama yapılmadığı için Orgeneral Işık Koşaner’in Genelkurmay Başkanlığı kararnamesi hazırlanmadı. Orgeneral Işık ya da Iğsız dışında birisinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması durumunda 23 yıldır uygulanan Kara Kuvvetleri Komutanı’nın bu göreve gelmeden 1. Ordu’ya ya da Jandarma’ya komutanlık yapma teamülü rafa kaldırılmış olacak.
Daha ilginç isimler de var
Tartışmalar Orgeneral Iğsız üzerinde yoğunlaşırken, terfisi yapılan bazı isimler de dikkat çekti. Daha önce Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu’nun 1'nci Ordu Komutanlığına 3'ncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in ise Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na getirildiği bildirilmişti.
Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, 28 Şubat sürecinde Sincan'da tank yürütülmesi olayında adını kamuoyuna duyurmuştu. Orgeneral Saldıray Berk de Erzincan’daki Ergenekon davasının bir numaralı sanığı konumunda.
Hakkında birçok iddia ve soruşturma bulunan ve son olarak Iğsız’la birlikte "internet andıcı" soruşturması için ifadeye çağrılan Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu’nun, tümgeneralliğe terfi ettirilmesi dikkati çekti. Iğsız gibi birkaç gün içinde ifade vermeye çağrılan Çubuklu’nun terfisinin Erdoğan tarafından onaylanması bir çelişki olarak yorumlandı.
Temditler niçin açıklanmadı?
Geçtğimiz hafta içi açıklanan YAŞ kararlarında ilk kez, rütbesinde bekleme (temdit) alan general ve albaylar yer almadı. Bu durum emekliye sevk edilenlerin de anlaşılamamasına yol açtı. Bu durumun hükümetin, Balyoz davası sanıklarının bazılarının emekliye sevk edilmesi ısrarından kaynaklandığı ancak bu konuda da henüz kesin kararın verilmediği iddia edildi. Askerin bazı isimlerin terfisinde ısrar ettiği bilinmesine rağmen, YAŞ kararları, Balyoz’da hakkında yakalama emri çıkartılan ve daha sonra kaldırılan isimlerden hiçbirinin bir üst rütbeye atanamadığını da gösterdi.
İhraç da olmadı
Öte yandan bu yıl YAŞ’ta herhangi bir subay ihraç edilmedi. Bu durum en son 2008 yılında gerçekleşmişti. Geçen yıl ise 3 subay ordudan ihraç edilmişti. Bu durum, başta karargâhtaki bazı bilgilerin sızdırılması kapsamında haklarında askeri savcılıklarca soruşturma açılan subayların durumunun kesinleşmediği yorumlarına neden oldu.
(soL - Haber Merkezi)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.