Yargıtay: Ev işleri kadının görevi

Yargıtay, boşanan erkeğin ev işlerinden mahrum kalacağı gerekçesiyle kadından tazminat alabileceğini kararlaştırdı. Ev işlerini kadının sorumluluğu olarak gören anlayış böylece yargı tarafından tescillendi.

Ekim 2007’de karara bağlanan bir boşanma davasında, eşler karşılıklı olarak maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu. Davacı koca, eşinin kendisini yengesiyle duygusal ilişki içinde olmakla itham ederek evi terk ettiğini, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını ileri sürdü. Yerel mahkeme kocanın tazminat talebini reddedince karar temyize götürüldü. Yerel mahkeme, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin temyiz kararına direnince Yargıtay Hukuk Genel Kurulu konuyu görüştü ve karara bağladı.

Kurulun kararında, Medeni Kanun'un maddi tazminat talebi için kadın ve erkek yönünden bir ayrım yapmadığı, kadının çalışmamasının maddi tazminat ödememesini gerektirmeyeceği belirterek kocanın tazminat alabileceğine işaret edildi. Ancak kararın asıl önemli kısmı, kocaya neden tazminat verileceği ile ilgili.

Kararda, “Koca kendi kusuruyla yol açmadığı boşanma yüzünden, evlilik düzeni bozulmuş, en azından evin bakımı, temizliği gibi kadının ev işlerine emeğiyle sağladığı katkıdan yoksun kalmıştır. Koca, bozulan bu düzenini ilerde yeniden kurmak ve elde etmek için maddi külfet yapmak zorunda kalacaktır. (…) Bu bakımdan, maddi tazminatın koşulları oluşmuştur” denildi.

Ipsos KMG’nin geçen hafta açıklanan bir araştırmasına göre, Türkiye’deki ev kadınlarının %96,2’si ev işlerini bir yardımcı olmadan tek başına yapıyor. Yargıtay’ın verdiği karar da bu durumu doğal karşılıyor. Ev işleri dışında çocuk bakımı da bunun içine katıldığında, Başbakan'ın "En az 3 çocuk" tavsiyesinin hangi temellere yaslandığı daha iyi anlaşılıyor.

Aynı anlayış eğitim sisteminde de hakim
Eğitim-Sen’in bu ayın başında yayımlanan "Hayat Bilgisi Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet Araştırması" başlıklı raporunda da, aile içi iş bölümü konusunda ayrımcılığın sürdüğü saptanmıştı. Rapora göre ders kitaplarındaki resim ve metinler yoluyla ev işleri annenin sorumluluğunda gibi gösterilirken, çalışan kadınlar da genellikle anneliğin ve ev kadınlığının devamı sayılan öğretmenlik, hemşirelik, hasta bakıcılığı gibi mesleklerde gösteriliyor. Erkek çocuklar bağımsız ve etkin, kız çocukları ise edilgen ve bağımlı gösterilirken, okulda sınıf ve kulüp başkanları figürlerinde de genellikle erkek çocukları kullanılıyor.

Geçtiğimiz Mart ayında İngiltere’de bir sigorta şirketi tarafından yapılan bir araştırmada ise, kadınların ev işleri ve çocuk bakımı için haftada ortalama 74 saat vakit harcadıkları, bu iş başkasına yaptırılmış olsaydı bu kişiye 32 bin 812 sterlin (80 bin lira) ödenmek zorunda kalınacağı hesaplanmıştı. Bu değer ev kadınları için 82 saat, dışarıda tam zamanlı çalışan bir kadın için ise 55 saat olarak saptanmış, kadınların çocuk bakımına ayırdıkları ortalama süre ise haftada 33 saat olarak belirlenmişti.
(soL - Haber Merkezi)