Vegan Osman Evcan açlık grevine başladı

Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Kırıkkale F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan vegan Osman Evcan’ın hiçbir hayvansal ürüne yer vermeyen vegan beslenme biçiminin, cezaevi yönetimince dikkate alınmaması üzerine başladığı açlık greviyle ilgili İHD İstanbul Şubesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

On dokuz yıldır tutuklu bulunan ve 8 yıldır vegan olan Osman Evcan’ın Kırıkkale F Tipi Cezaevi tarafından vegan beslenme biçimi gereği ihtiyaç duyduğu besinleri alamaması üzerine Yeryüzüne Özgürlük Derneği bir basın açıklaması yaptı.

"Evcan’ın başvuruları sonuç vermedi"
Açıklamayı yapan Burak Özgüner, Evcan’ın uzun süredir vegan beslenme biçimi gereği ihtiyaç duyduğu besinlerin sağlanmadığını, verilen besin maddelerinin ise son derece sağlıksız olduğunu söyledi. Buna karşı Evcan’ın yaptığı başvuruların bir sonuç vermediğini belirten Özgüner, Kırıkkale İnfaz Hâkimliği ve Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığının konuya duyarsız kaldığını dile getirdi.

Bunun dışında Evcan’ın keyfi sebeplerle aylarca doktor muayenesine alınmadığını belirten Özgüner, hastane sevki sırasında ise Evcan’ın kötü muameleye ve insan hakları ihlallerine maruz kaldığını ifade etti.

"Süresiz açlık grevine başladı"
CHP Milletvekili Melda Onur’un Evcan ile ilgili Adalet Bakanlığı’na bir soru önergesi verdiğini belirten Özgüner, Onur’un birlikte getirdiği vegan yemeklerin de Evcan’a verilmediğini söyledi. Uzun süren bu muamelelere karşı Evcan’ın 4 Kasım 2011 tarihinden itibaren süresiz açlık grevine başladığını belirten Özgüner şöyle konuştu: “ Evcan’ın bu eylemi, kendi sorunlarını çözmenin yanı sıra tüm ülke cezaevlerindeki benzer birçok sorunun ve hak ihlalinin giderilmesini umut etmektedir.”

(soL - İstanbul)