Sayfa yolu
Uğur Mumcu ölüm yıldönümünde anılıyor
Yayın Tarihi: 24.01.2011 , 11:53 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
Araştırmacı gazeteciliğin en önemli isimlerinden Uğur Mumcu ölüm yıldönümünde anılıyor.
Uğur Mumcu bundan 18. yıl önce evinin önünde park halinde bulunan aracına binerken, aracın altına yerleştirilen C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.
Suikastin hemen sonra yapılan incelemeler ve açıklamalar büyük tartışma yaraştımıştı.
Patlamanın ardından olay yerine gelen emniyet uzmanları, patlamayla ortaya saçılan parçaları cımbızla toplamak yerine süpürmüştü. Yapılanlar, delillerin karartılmaya çalışıldığı şüphesini doğurmuştu.
Cinayetin hemen ardından dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü ve Başbakan Yardımcısı İsmet Sezgin, Mumcu'nun ailesine ve kamuoyuna cinayetin faillerinin yakalanacağı sözü vermiş, devletin ağzından bunun "devletin namus borcu olduğu" ifade edilmişti.
Ancak o günden bu yana cinayet üzerindeki sis perdesi kaldırılabilmiş değil.
Cinayetin İran bağlantılı İslami örgütler tarafından gerçekleştirildiği iddia edilmiş, İslami Hareket Örgütü gibi ismi ve faaliyetleri bilinmeyen örgütlerin isimleri verilmişti.
Uğur Mumcu'nun Ankara'da yapılan cenaze törenine Türkiye'nin dört bir yanından gelen yurttaşlar katılmış, cenazedeki kalabalık 1 milyonu aşmıştı.
Anma etkinlikleri
Uğur Mumcu'nun ünlü sözü "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz" temasıyla gerçekleştirilen etkinlikler, bugün saat 11.00'de Batıkent Uğur Mumcu Parkı'ndaki Uğur Mumcu Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başlayacak.
12.00'de de sevenleri Uğur Mumcu'nun evinin önünde olacak. Buradaki törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılacak.
Burada bir sinevizyon gösterisi ve "Neden Öldürüldüler?" başlıklı bir sergi düzenlenecek. Saat 14.30'da Mumcu'nun Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri ziyaret edilecek.
TGC': Asıl tetikçiler bulunamıyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden (TGC) yapılan açıklamada, "Tetikçilerin arkasındaki odakların bulunması yolunda atılan adımların önü yıllardır tıkanıyor. Araştırmacı gazeteciliğin öncüsü meslektaşımız Uğur Mumcu'nun yokluğunu, her yıl çok daha fazla hissediyoruz" ifadelerine yer verildi.
TGC'den yapılan açıklamada, "Türkiye'nin demokrasi sınavını bir türlü geçemediği" ifade edildi.
Açıklamada, "Çağdaş bir hukuk devleti için, halkın haber alma özgürlüğü için hizmet veren gazetecilere yönelik saldırıların ve cinayetlerin asıl tetikçileri hiçbir zaman bulunamıyor. Bu da gazetecilere yönelik saldırıların cesaretlendirilmesine neden oluyor. Uğur Mumcu'nun araştırmacı gazeteciliğine çok fazla ihtiyaç duyulan günleri yaşıyoruz" denildi.
TGC açıklamasında, "Karanlık güçlere karşı çağdaş, özgür, demokratik bir Türkiye için mücadele eden, bu yolda canını veren Uğur Mumcu'yu ve öldürülen tüm meslektaşlarımızı sevgi ve saygıyla anıyoruz" ifadesi de kullanıldı.
Balbay ve Özkan'dan mektup
İkinci "Ergenekon" davasında tutuklu olarak yargılanan iki gazeteci Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan da Uğur Mumcu'nun ölüm yıldöneminde bir mektup yazdı.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nden (İGC) yapılan yazılı açıklamaya göre, İGC ve Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı da olan Atilla Sertel'e gönderilen ve kamuoyuyla paylaşılması istenen mektupta Balbay, şu görüşleri ifade etti:
"Yıllar geçtikçe Uğur Mumcu'nun niçin katledildiği daha berraklaşıyor, daha netleşiyor. 2011 yılından 1993'e baktığımızda şunları görüyoruz, Uğur Mumcu, Türkiye'nin Ankara'dan yönetilmemesi için öldürüldü. Bugün, Türkiye'nin uluslararası alanda attığı pek çok adımdan, verdiği pek çok sözden, en son Ankara'daki Türkiye Cumhuriyeti devleti kurumlarının haberi oluyor. Uğur Mumcu, yönü uygarlığa, çağdaşlığa değil Ortadoğu bataklığına dönük bir Türkiye'nin oluşması için öldürüldü. Bugün, bakmayın sahte AB söylemlerine hükümet, Lübnan'daki hükümetin devrilmesine ülke sorunlarından daha çok üzülüyor. Uğur Mumcu, Türkiye'nin tüm temel değerlerinin, Cumhuriyet'in tüm kazanımlarının yıpratılması, tüketilmesi için öldürüldü."
Özkan ise şunları yazdı:
"Mustafa Kemal düşüncesinin 20. yüzyıla ulaşan en değerli kaynaklarından biriydi. O kaynak, Anadolu'nun gürül gürül akan nehirlerinden biri oldu 24 Ocakta. O güne kadar bizim Uğur ağabeyimizdi, şimdi özgürlük, bağımsızlık ve doğruluğun mihenk taşı oldu. Biz o ırmaktan beslenmeye o ırmağın mihenk taşlarına bilincimizi bilemeye devam ediyoruz. Anadolu ondan beslenmeye hep devam edecek."
(soL-Haber Merkezi)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.