Türkiye 609,5 milyon TL ile Suriye'li mültecilere yardımda birinci

<strong>Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, BM Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Büyükelçi Ertharın Cousin ile birlikte Salı günü Kilis'teki Suriye'li sığınmacıların kaldığı kampları ziyaret edeceğini belirttiği açıklamasında Suriye’li mülteciler için Türkiye’nin imza attığı "üstün başarıları" anlattı.</strong>

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, BM Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Büyükelçi Ertharın Cousin ile birlikte Salı günü Kilis'teki Suriye'li sığınmacıların kaldığı kampları ziyaret edecek.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Bakan Çağlayan en fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin elinden gelenin en yisini yaptığını belirten Bakan Çağlayan, "Daha önce de uluslararası medyada yer aldığı gibi, Türkiye çok iyi donanımlar ve en sıcak misafirperverliği ile şimdiye dek dünyada görülmemiş bir ev sahipliği yapıyor. En fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmakta olan ülkemizde, resmi rakamlara göre toplam 153 bin Suriye vatandaşı halen Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 3, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Adıyaman'da 1'er olmak üzere toplam 14 merkezde misafir ediliyor.” dedi.

Çağlayan: "En çok yardımı biz yaptık"
Bakan açıklamasının devamında mültecilere an fazla maddi yardımı yapan ülkenin Türkiye olduğunu ifade ederken mültecilerin ihtiyaçları ve rahatları için bugüne kadar 609,5 milyon TL'yi gözden çıkardıklarını açıkladı,

"Suriyeli kardeşlerimiz için dünyadan gelen yardımların miktarı sadece 30 milyon dolar iken, biz onların ihtiyaçları ve rahatları için bugüne kadar 609,5 milyon TL'yi aşan bir tahsis gerçekleştirdik. Türkiye, Dünyanın neresinde olursa olsun, hangi dine mensup olursa olsun, hangi dili konuşursa konuşsun, zor durumda olan tüm insanların yanında olmayı bir görev olarak kabul eder ve elinden gelenin en iyisini yapar. Haiti'de de öyle yaptık, Burma'da da. Tabii ki, yanı başımızdaki kardeşlerimize, tarihi ve kültürel ortak geçmişimiz olan Suriye'li dostlarımızın da yanında olmaya devam edeceğiz.Türkiye Suriyeli sığınmacılar için "elini taşın altına" koymaktan fazlasını yaparken, diğer taraftan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı'na (WFP) 2007 yılından bu yana 11.5 milyon dolar bağışta bulundu"

Ekonomi Bakanı: "Herşey Suriye’li kardeşlerimiz için"
Bakan Çağlayan BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Ertharin Cousin ile yapacakları ziyareti şu sözlerle anlattı:

"BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Ertharin Cousin nezdinde Suriyeli sığınmacıların BM tarafından temin edilecek gıda malzemelerinin Türkiye'den alınması konusunda girişimde bulundum. 15 Ocak'ta kendisi ile Kilis'teki Suriyeli sığınmacıların kampına bir ziyaret gerçekleştireceğiz, burada sunulan hizmetleri yerinde inceleyeceğiz. BM'nin sığınmacılar için alacağı gıda malzemelerinin temin edilme yöntemlerini de kendisi ile ele alacağız.Biz, BM'nin Suriyeli sığınmacılar için alacağı gıda malzemelerinin hızla ve en kolay temin edileceği ülkenin Türkiye olduğunu düşünüyoruz. Firmalarımızın deneyimi, bilgisi ve üretim yapısı ile BM'nin ihtiyaç duyduğu gıda yardımlarını en hızlı şekilde tedarik edecek kapasite ve kabiliyeti sahiptir. Suriye'li kardeşlerimize yardımların hızlı, sağlıklı ve kaliteli ulaştırılmasının da yolunun bu olduğunu düşünüyoruz."

(soL - Haber Merkezi)