Turgut Kazan: Söyleyecek bir şey yok, ancak mücadele edebiliriz

Denizli Milletvekili İlhan Cihaner’in avukatlığını yapan Turgut Kazan’ın meslekten men edilmesi ve 3 yıl hapis cezası almasını talep eden davanın ilk duruşması yapıldı ve dava 6 Mart 2012 tarihine ertelendi. Davayla ilgili görüşlerini aldığımız Turgut Kazan, davanın "ileri demokrasinin" bir ürünü olduğunu söyledi.

İlhan Cihaner’in avukatlığını yapan Turgut Kazan’ın meslekten men edilmesi talebiyle açılan davanın ilk duruşması Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava 6 Mart tarihine ertelenirken yarım asırdır avukatlık mesleğini yapan Turgut Kazan, bu davanın nasıl vicdanlara sığdığını bilemediğini dile getirdi.

Cihaner’in lehine olan mektupla ilgili hiçbir işlem yapılmamıştı
Dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in İsmail Ağa cemaatinin faaliyetlerine yönelik yaptığı soruşturmaların ardından gelişen süreçte hem dava elinden alınmış hem de Ergenekon davasıyla ilişkilendirilerek tutuklanmıştı. Cihaner’in avukatlığını yapan Turgut Kazan, İlhan Cihaner'e Buca Cezaevi'nden bir tutuklu tarafından gönderilen mektupta yer alan ifadeler ile ilgili savcılığın çalışma yapmasını talep etmişti.

Mektubu gönderen tutuklu, ‘Risale-i Nur Dershanesi toplantılarına katıldığı bir gün, Savcı Osman Şanal, bazı emniyet yetkilileri, iki profesör ve Erzurum'da cemaat liderliği yapan 3-4 kişinin gece saat 02.30'a kadar toplantı yaptığını anlatıp, toplantıya katılanların "Cihaner'in işi bitti" dediğini ileri sürmüştü.

Bu mektubu mahkemeye sunan Turgut Kazan iddialarla ilgili gerekli araştırmanın yapılmasını talep etmişti. Bu talebe rağmen mektupla ilgili iki ay boyunca hiçbir işlem yapılmamasına tepki gösteren Kazan bu tepkisine karşılık, 3 yıla kadar hapis cezası ve meslekten men talebi ile karşılaştı.

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz'in hazırladığı iddianamenin Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle Kazan'ın yargılanmasına dün başlandı.

“Savunma hakkı terör sayılıyor”
Davanın ertelenmesi üzerine görüşlerini aldığımız Avukat Turgut Kazan, “Bu dava kimin vicdanına sığıyor. Hangi demokrasiye uyuyor. Ben asli görevim olan savunma hakkını kullandım ve önüme bu cezayı koydular” dedi.

Bu davayla birlikte savunma hakkının terör sayıldığının altını çizen Kazan, buna karşı söyleyecek çok bir şey olmadığını ve bu davaya karşı ancak ve ancak mücadele edilebileceğini, kendisinin de bunu yaptığını ifade etti.

Bu davanın "ileri demokrasinin yeni bir örneği" olduğunu vurgulayan Kazan, davanın mart ayına ertelendiğini hatırlatarak, görevini yapmaya devam edeceğini ve haksız olan bu suçlamalara karşı da mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

"Cihaner kovuşturmasının yeniden incelenmesi için dilekçe verdik"
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davası ile ilgili iddialar kapsamında İlhan Cihaner hakkında kovuşturma açılmasına izin vermesiyle ilgili görüşlerini de sorduğumuz Kazan, bu kovuşturma izninin yeniden incelenmesi için dilekçe verdiklerini, ancak bu dilekçe ile ilgili olumlu yönde bir beklentilerinin olmadığını söyledi.

(soL - Haber Merkezi)