TSK yeni misyonunu kabullendi!

TSK'nın 30 Ağustos vesilesiyle ülkeyi donattığı afişler ordunun yeni misyonuna uyumlu ve hazır hale geldiğini gösteriyor. İşte Yeni Osmanlıcı açılım ile uyumun ipuçları...

30 Ağustos Zafer Bayramı için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bu yıl hazırlattığı afişlerde, üst bantta "Güçlü Ordu" alt bantta ise "Güçlü Türkiye" ifadeleri yer alıyor. Afişte kullanılan kolaj fotoğraflar ise ordunun daha çok "vurucu" gücüne işaret eden unsurlardan oluşuyor: Gelişmiş makinalısı ile bir komando, son hız yol alan savaş gemileri, bombardıman uçakları ve operasyon için yüzünü boyamış bir asker. Önceki yılların aksine, Mustafa Kemal Atatürk afişin küçük bir kısmını kaplıyor.

TSK tarafından hazırlatılıp ilan panolarına asılan bu afiş savaşa hazır bir ordu mesajı verirken, afişte kullanılan "Güçlü Türkiye" vurgusunun da AKP'nin dış politika stratejisindeki "Yeni-Osmanlıcı" söylemi ile son derece uyumlu olduğu görülüyor. AKP hükümetinin son dönemdeki dış politika pratikleri, ABD'nin bölgedeki projeleri ile uyumu gözeterek sınır ötesinde siyasi ve askeri ağırlığı artırmaya dayanan bir nitelik taşıyor.

Türkiye geçen yıl güçlü değil miydi?

TSK, geçen yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı için Türkiye'yi 4 ayrı afiş ile donatmıştı. Afişlerin ilkinde Mustafa Kemal ön plana çıkarılmış, onun "Ordumuz, Hayat ve Haysiyet Mücadelesinde Milletin ve Milletin Gayelerinin Yegâne Dayanağıdır" sözüne yer verilmişti. İkinci afişte, "Hürriyet ve Bağımsızlığımızın Ölmez Abidesi" ifadesi yer alırken, elinde bir Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyan bir genç kız bulunuyordu. Bu afişteki genç kız, elindeki bayrak ve posterle Cumhuriyet Mitinglerini haberleştiren gazetelerin kullandığı kareleri andırıyordu. Bir diğer afişte ise yine bayrak sallayan bir genç kız bulunmaktaydı.

TSK'nın bu yıl kullandığı Zafer Bayramı afişi, benzer şekilde TSK tarafından hazırlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı afişlerinden verdiği mesaj ve teması itibariyle hayli farklı.

Mehteran Bölüğü protokole...
TSK, 29 Ağustos Cumartesi günü Ankara Batıkent'te Vedat Dalokay Parkı'nda düzenleyeceği halk konserinde pop şarkıcısı Kıraç'ın yanısıra Mehteran Bölüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu da sahne alacak. TSK'nın bu konserde Mehteran Bölüğü'ne sahne vermesi dikkat çekerken, bu tercihte Ramazan ayında olunmasının mı yoksa "güçlü" Türkiye'nin köklü geçmişine işaret etme amacının mı etkili olduğu bilinmiyor.

Çünkü, bir önceki yıl aynı mekanda gerçekleştirilen halk konserinde popçu Funda Arar sahneye çıkmış, öncesinde bir bando konser vermiş ve Devlet Halk Dansları Topluluğu bir gösteri düzenlemişti. 2007'de ise şarkıcı İzel'e yine bir askeri bando, Devlet Halk Dansları Topluluğu eşlik etmişti.

Yeni-Osmanlı'nın ordusu misyonlara mı hazırlanıyor?
TSK'nın afişlerine de yansıyan değişimin, AKP hükümetinin bölgesel güç olma hedefi doğrultusunda izlediği dış politika stratejisi ile uyumlu olduğu görülüyor. Dışişleri Bakanlığı'na Ahmet Davutoğlu'nun getirilmesi ile daha belirgin hale gelen strateji, artık yandaş yazarlar tarafından açık açık dile getirilen "Yeni-Osmanlıcılık ideolojisi" ile vücut buluyor. ABD'nin Ortadoğu, Kafkasya, İran ve Orta Asya'daki çıkar ve projelerine uygun bir şekilde, bölgede daha fazla inisiyatif alıp ağırlığını artıran bir Türkiye hedefleniyor. TSK da, hükümetin bu dış politika stratejisi paralelinde faaliyetlerini yoğunlaştırıyor.

Bu sürecin ipuçlarına sadece son bir haftanın gelişmelerine bakarak ulaşılabiliyor:
- NATO Genel Sekreteri Andersen Fogh Rasmussen'in Türkiye'ye ziyaretinden hemen önce Milliyet Gazetesi yazarı Semih İdiz'e verdiği röportajdaki sözleri, Afganistan'a Türkiye'den Talibanla çatışacak muharip güç talebinin güncelliğini koruduğunu ortaya koydu. TSK'yı Afganistan'da çatışmanın göbeğine çekecek daha aktif görevler bekliyor olabileceği belirtiliyor.

- Türkiye, sıcak çatışma bölgesi haline gelmesi muhtemel Kafkasya'da da TSK eliyle "riskli" faaliyetler yürütüyor. Rusya ile geçen yıl savaşan Gürcistan, Türkiye'nin Kafkaslar'da askeri açıdan en büyük desteği sunduğu ülke konumuna geliyor. TSK, Gürcistan ordusu ve askerlerine eğitim veriyor, askeri teçhizat yardımı yapıyor ve çeşitli askeri işbirliği protokolleri imzalıyor. Son olarak Abhaz Parlamentosu Milletvekili Soner Gouga, Türkiye'nin Gürcistan'a yaptığı askeri yardımlarla bu ülkeyi bölgede provokatif girişimler için cesaretlendirdiğine işaret etti.

- Türkiye, geçen hafta ABD ve İsrail ile birlikte Güvenilir Denizkızı adlı ortak bir tatbikat gerçekleştirdi. Türkiye'nin evsahipliğinde gerçekleşen tatbikat bir "arama-kurtarma" tatbikatı olarak yansıtıldı. Ancak, Arap ülkeleri, Rusya, İran ve Yunanistan'ın tatbikatı kınaması, amacın yalnızca "arama-kurtarma" yeteneğini geliştirmek olmadığını gösteriyor.

(soL - Haber Merkezi)