‘Tıkır tıkır’a eczacı tepkisi

İlaç Takip Sisteminin “tıkır tıkır işlediği”ni söyleyen SGK Başkanına tepki gösteren Türk Eczacıları Birliği sistemin günde en az 3 saat durduğunu, eczacıların bu duruma “sabırla katlandığı”nı ifade etti.

Uygulamaya girdiği günden beri ilaç hizmetinde sıkıntı yaratan İlaç Takip Sistemi (İTS) hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız’ın “tıkır tıkır işliyor” şeklindeki açıklaması eczacılardan büyük tepki gördü.

Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti’nden yapılan açıklamada, İTS konusunda yalnızca eczacıların üzerine düşen görevi yerine getirdiği belirtilerek “Sisteme sabırla katlanıyoruz” denildi. SGK Başkanı Emin Zararsız’ın basında da yer alan “İTS tıkır tıkır çalışıyor” sözlerinin eczacılar arasında adeta infial yarattığı savunuldu.

İTS ile Medula provizyon sisteminin bağımsız olarak çalışan iki farklı sistem olduğuna işaret edilen açıklamada, 15 Mayıs’ta bu sistemler birleştirildiğinde her iki sistemin de çalışmadığının denenerek görüldüğü belirtildi. Açıklamada, 17 Mayısta ise iki sistemin bağının koparılmasıyla sistemin ancak işler halde tutulabildiği ifade edildi.

Hastalar bekliyor
Türk Eczacıları Birliğinin önerisiyle 500'le başlayan, daha sonra bine çıkan ve nihayet 3 bin 500'e ulaşan pilot eczanenin, Medula Provizyon Sistemi üzerinden İTS onay işlemi yaptığına dikkat çekilen açıklamada, bu durumda bile sistemin çökmesine engel olunamadığı ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “24 bin eczane için uygulanmak istenen sistem, bir buçuk aylık bir çabanın sonucunda sadece 3 bin 500 eczane tarafından uygulanabiliyor olmasına rağmen, günde en az 3 saat süreyle hiç çalışmamaktadır. Hastalarımız ise uzun süre eczanelerde beklemektedirler. Sistem çalıştığı zamanlarda ise eczacılar bir işlemi defalarca tekrarlamak durumunda kalmakta, gündüz giremedikleri reçeteleri gece geç saatlere kadar girmek zorunda kalarak adeta çile dolu günler yaşamaktadırlar.”

Eczacıların sisteme sabır ve özveriyle katlandıklarını belirten TEB “hedeflenenin sadece onda biri oranında ve aksayarak çalışan bu sistemin, ‘tıkır tıkır işlediğinin’ ifade edilmesinin meslektaşlarını rencide ettiğini” dile getirdi.

Zararsız başka ülkede mi yaşıyor?
İstanbul Eczacı Odası da “Bu açıklama Zararsız’ın eczacılarla aynı ülkede yaşamadığı kanaatini uyandırmaktadır” diyerek SGK Başkanının sözlerine tepki gösterdi. Odadan yapılan açıklamada İTS’nin fiyaskoyla sonuçlandığı belirtilerek “İlaç takip sisteminin işlemediği kabul edilmeli, bu sistemden sorumlu olanlar istifa etmeli” denildi.

(soL – Haber Merkezi)