TDK'dan "AK parti" açıklaması

Türk Dil Kurumu, "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 'AK Parti' olarak kısaltılmasının" kurallara aykırı olmadığını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Türk Dil Kurumu (TDK) Adalet ve Kalkınma Partisi'nin "AK Parti" şeklindeki kısaltmasının kurallara uygun olduğunu açıkladı.

TBMM Başkanlığına sunulan soru önergesini yanıtlayan TDK, kısaltmanın "bir kelime, terim veya özel adın içerdiği harflerden biri veya birkaçı ile daha kısa olarak ifade edilmesi ve sembolleştirilmesi olduğu"nu hatırlatarak, ihtiyaca göre her zaman kısaltma yapılabileceği"ni belirtti.

"Önemli olan, yapılan kısaltmanın benimsenmesi, yaygınlaşması ve tutunmasıdır" denilen açıklamada, kısaltmalarda herkesçe uyulan genel bir sistem bulunmamakla birlikte Türkçede bazı kuralların yerleştiğine işaret edildi.

Kurumun 2005'te yayımlanan Yazım Kılavuzu'nun "Kısaltmalar" bölümünde, "kuruluş adlarının kısaltmaları genellikle her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapıldığına" yönelik kural bulunduğu kaydedilen açıklamada, buna ilişkin çeşitli örneklere yer verildi.

Başbakan Erdoğan partisinin Belediye Başkanları ile bir araya geldiği toplantıda "Bizim partimizin kısaltılmış adı AK Parti'dir, AKP değil. AKP diyenler, ne yazık ki demokratik noktadaki etik kurallara uymadan, siyasi etiği hiçe sayarak, bunu edep dışı söylemektedirler, bu kadar açık ve ağır söylüyorum" demişti.