Sayfa yolu
Savcılık'tan ÖSYM binasına baskın
Yayın Tarihi: 01.09.2010 , 13:37 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2010 KPSS sorularının sınav öncesi sızdırıldığı iddiasıyla ilgili dün ÖSYM binasında incelemede başlattı. Savcılığın gönderdiği ekip güvenlik gücü eşliğinde dün ÖSYM binasında tüm gün incelemelerde bulundu. Soruların e-posta ile gönderildiği öne sürülen Isparta’daki öğretmen B.S’nin ise bilgisayarına jandarma el koydu.
ÖSYM personelinin bilgisine başvuran ekip, kurumun bilgisayarlarını da mercek altına aldı. Savcılığın, soruların hangi bilgisayardan adaylara gönderildiğini tespit etmeye çalıştığı öğrenilirken bilgisayarlardaki bazı bilgileri kopyalayarak CD’lere aktardığı dile getirildi.
Hotmail ile de yazışma işlemlerinin başlatıldığı kaydedilirken, Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan’a, “ÖSYM’de soruları gören tüm personelin mal varlığının incelenmesi” için öneride bulunduğu da gelen bilgiler arasında.
Savcılığın, özelde KPSS genelde ise ÖSYM’nin geneli hakkında geniş kapsamlı bir soruşturma başlattığı öğrenilirken iddiaların açığa çıkmasının uzun sürmeyeceğine yönelik görüş bildirdiği dile getirildi.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk belgeleri savcılığa teslim etti
Türk-Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ellerindeki bilgi ve belgeleri teslim etmek için dün Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan’ı ziyaret etti. Koncuk, soruların sınav öncesinde gönderildiği iddia edilen hotmail uzantılı e-posta adresini de Sakınan’a verdiklerini belirterek “Eldeki en büyük delilin bu olduğunu düşünüyorum” dedi. Koncuk, Sakınan’la yaptığı görüşme sırasında, ÖSYM’de sınav öncesinde hazırlanan soruları görebilen tüm personelin mal varlığının araştırılması önerisinde bulunduğunu belirterek, “Bu işe karışmayanlar böylece aklanacaktır. Ancak soruları sızdıranlar varsa ve bunu bir gelir artırıcı bir çaba olarak görüyorlarsa bunlar da açığa çıkacaktır” diye konuştu. Savcılığın geniş bir araştırma yaptığını ancak öncelikle KPSS’ye ağırlık verdiğini öğrendiklerini dile getiren Koncuk, Savcı Sakınan’ın düğümün çözümünde çok kararlı olduğunu belirtti.
YÖK Denetlema Kurulu: Bundan sonrası savcılığın işi
Savcılık soruşturmasını ÖSYM’ye giderek içerden sürdürürken, YÖK Denetleme Kurulu’nun da artık yapacak birşeyi kalmadığı öğrenildi. Denetleme Kurulu yetkilileri, “Biz ancak teknik inceleme kapsamında çalışmalarımızı yaptık ve soruların sızdırıldığı kanaatine vardık. Ancak nasıl sızdırıldığını bulamadık. İfade alma, hotmail ile yazışma gibi yetkilerimiz yok. Bundan sonrası savcılığa kaldı. Düğümü ancak Savcılık çözer” değerlendirmesi yaptı.
Mevzuata göre, yapılan sınavların iptali öncelikle ÖSYM ve YÖK’ün yetkisinde. Ancak YÖK soruların sızdırıldığı tespit edildiği halde sınavı iptal etmeme kararı alırsa, yargı devreye girebiliyor. KPSS adayları YÖK’ün bu kararını yargıya taşıyıp, durdurma ve iptal isteminde bulunabiliyor.
Daha önceki emsal kararlar dikkate alındığında, soruların önceden adayların eline geçmesi halinde sınav iptali kesin görünüyor. Ancak, iddiaların doğru çıkması halinde, sınav tarihinin üzerinden yaklaşık iki ay geçmesi nedeniyle, atama bekleyen çok sayıda memur adayı da mağdur duruma düşecek.
Biran önce atamasının yapılmasını ve maaş almayı bekleyen memur adaylarının sınav yenilenirse maddi kayba uğrayacakları, bunun için de yargıya başvurabilecekleri dile getiriliyor.
(soL - Haber Merkezi)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.