Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Reha'nın pabucu dama!

Reha Çamuroğlu ve İzzettin Doğan gibi isimler hükümet yanlısı tavırlarıyla Aleviler tarafından çokça eleştirildi. Ali Balkız da son dönemdeki açıklamalarıyla akıllarda soru işaretleri yaratıyor.

Yayın Tarihi: 08.12.2009 , 12:52 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Ufuk Uras, 10 Aralık Hareketi ve sosyal demokrasiden başka bazı isimler ve yapılanmalar ile birlikte yeni bir parti kurma hazırlıkları yaptıklarını açıklayan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, 8 Kasım Mitingi sonrası AKP ve açılımı ile ilgili şaşırtan açıklamalar yapmaya devam ediyor.

8 Kasım’da Kadıköy’de gerçekleştirilen “Eşit Yurttaşlık Hakkı” Mitingi’nde Ali Balkız’ın da konuşmacıları arasında yer aldığı kürsüden AKP iktidarına ve AKP hükümeti tarafından gerçekleştirilen Alevi açılımına karşı eleştirel bir tavır alındığı görülmüştü.

Ancak mitingin hemen arından gelen iki gelişme ve Ali Balkız’ın yaptığı açıklamalar mitingin sonuçlarının başka noktalara taşındığını gösterdi. Onur Öymen’in Dersim Katliamı ile ilgili açıklamaları AKP’nin Alevi başlığında elini rahatlatan br gelişme oldu. Bunun hemen ardından da Ali Balkız’ın Alevileri de kapasayan yeni bir parti kurma hazırlıkları yapıldığı yönündeki açıklamaları geldi.

Sivas’ın arkasında Ergenekon mu var, gericiler mi?
Zaman gazetesinde dün yer alan bir habere göre Ali Balkız Zaman’ın sorularını yanıtlamış ve Sivas Katliamı ile ilgili olarak "Biraz üzerine gidilse bu işin arkasında belki Susurluk çıkacaktır, belki Ergenekon çıkacaktır. Oraya bir gün önceden kaldırım taşı yığanlar kimlerdi? Paşa Camii'nde Amerikan bayrağını açanlar kimlerdi? Tugay neden iki adımlık yoldan saatlerce aşağı inmedi? Askerler olay yerine 20 metre yakına kadar gelip ellerini bağlayıp baktı, sonra çekti gitti. Sivas'ın tüm yerel gazetelerinde 'Müslümanlar' imzasıyla ilginç bir bildiri yayımlandı, kimdi bunlar?" diye konuşmuş.

Zaman gazetesinin yaptığı haberler ile Sivas Katliamı’nı Ergenekon ile bağlantılandırarak dincilerin ve gerici örgütlenmelerin katliamdaki sorumluluğunu gözlerden uzaklaştırmayı amaçladığı biliniyor.

Açılım önemsenmeye mi başladı?
Yine Zaman’ın sorularını yanıtlayan Balkız’ın AKP’nin Alevi açılımı ile ilgili görüşlerini de gazete şöyle yansıtmış: “Balkız, gelinen noktayı yeterli bulmasa da AKP'nin Alevi açılımını önemsiyor. ‘Değil Türkiye'nin, Türklüğün tarihinde ilk defa bir hükümet çıkıp, 'Ey Aleviler, sorunlarınız nedir?' diye soruyor. Bunu önemsemek lazım. Bunu soran irade çözümü de bulacaktır.’ diyor. Ancak hükümete eleştirileri de var. Alevilerle ilgili açılım başlatılırken neden işe mahkeme kararlarını uygulayarak başlamadıklarını soruyor.”


“Demokratik açılım diyelim herkesi kapsasın”

Ali Balkız’ın mitingin hemen ardından “açılım” ile ilgili yaptığı değerlendirmede daha uzlaşmacı bir dil kullandığı görülmüştü. Balkız 16 Kasım’da, hükümetin açılımı ile ilgili olarak “demokratik açılım” tanımlamasının daha genel bir tanımlama olduğunu vurgulayarak, Kürt açılımı, Alevi açılımı yerine herkesin yararlanabileceği, demokratik açılım tanımlamasını doğru bulduklarını belirtmişti.

Balkız’a yönelik tepkiler artıyor
Mitingin hemen sonrasında Ali Balkız’ın yeni parti kurucusu kimliği ile ortaya çıkması Aleviler arasında da tartışmalara ve tepkilere neden oldu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eski Genel Sekreteri İbrahim Karakaya yazılı bir açıklama yaparak ABF olanaklarını kullanarak siyasi bir örgütlenmeye gidilmesini kınamış ve tercihlerini siyaset yapmak üzerine kullanmak isteyen tüm yöneticileri istifaya davet etmişti. Karakaya açıklamasında, “ ‘bozuk düzende sağlam çark olmaz’ diyerek bozuk düzenin çarkına su taşımayıp ondan uzak duran Aleviler, siyaset pazarında haraç mezat satılmaktadır” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Alevi haber ve forum sitelerinde de okuyucular tarafından Ali Balkız’a dönük son açıklamaları nedeniyle yapılmış pek çok eleştiri bulunuyor. Alevi Haber Ajansı Sitesi’nde Balkız’ın Zaman gazetesine verdiği cevaplarla ilgili habere yapılan yorumlardan biri “Bir süreden beri yazmayı düşünüyordum. Fetullah'ın Zaman gezetesindeki demeciniz, (7 aralık 2009) bardağı taşıran son damla oldu. Bir Zamanlar sosyalist olarak tanıdığım ve bir çok yerde birlikte, gericiliğe karşı mücadele verdiğimiz kişinin, kendinden bu kadar uzaklaşması çok üzüntü verici. Amerika'nın taşeronu olan bir tarikatla aynı cephede olmak ve yurtseverlere,K emalistlere ve devrimcilere Ergenekoncu diye saldırmak için solculuğunu değil, insanlığı nı kaybetmiş olmak gerekiyor” ifadelerini içeriyor.
(soL-Haber Merkezi)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.