Polis kamerası Hopa'da kendi dayağını kaydetti!

Erdoğan'ın miting için geldiği Hopa'da gerçekleşen protestolara polisin saldırısı polis kamerası kayıtlarıyla ortaya çıktı. Kayıtlarda polislerin eylemcilere nasıl taş attığı, küfrettiği ve dövdükleri görülüyor.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce Başbakan Erdoğan'ın miting için geldiği ve protesto edildiği, Metin Lokumcu'nun polis saldırısı sonucu hayatını kaybettiği Hopa olaylarıyla ilgili polis kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde polislerin gençlere ağza alınmayacak küfürler ettiği ve üç gencin onlarca polis tarafından dövüldüğü görülüyor.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Hopa’da yaklaşık bir buçuk yıl önce Başbakan Erdoğan’ın mitingini protesto eden aralarında bir zihinsel engelli gencin de bulunduğu 51 yurttaşın yargılandığı ana davanın ilk duruşması, 14 Ocak’ta görülecek.

Dava dosyasına giren polis kamerası kayıtlarından, polislerin gençlere küfürler sarf ettiği ve üç gencin onlarca robocop tarafından biber gazı, cop ve tekmelerle dövüldüğü anın görüntüleri çıktı.

Hopa Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dava dosyasına giren görüntü kayıtlarına göre, Hopa’dan Gürcistan’a uzanan karayolu üzerindeki üst geçidin üzerinde duran polis memuru elindeki kamerayla gerginliğin baş gösterdiği Cumhuriyet Meydanı’ndaki kalabalığı çekiyor.

Selda Bağcan türkülerinin yankılandığı alanda polisin gazlı müdahalesi görülüyor. Onlarca "robocop" bir tekel bayisi önünde yakaladıkları üç gence yakından gaz sıkıp cop ve tekmelerle girişiyor. O an büyük bir uğultu kopuyor. Hopa’yı gaz kütlesi kaplıyor. Önce taş sesleri, sonra da “Atmayın” bağrışları geliyor. Göstericilere su sıkılıyor. Polis bir genci evire çevire dövünce bağrışmalar oluyor. Silah sesleri üzerine kaçışmalar yaşanıyor.

Polis kamerasından Hopa olayları (küfürler çıkarılmıştır)

Ha bu taşı atayım mı?
Üst geçitten Hopa'yı bölen karayol görünüyor. Bazı gençler polis araçlarına ve polis kamerasının olduğu üstgeçide taş atıyor. Bir yandan, silah sesleri duyuluyor. O esnada, kamerayı tutan polis ile arkadaşı arasındaki şu diyalog kayıtlara giriyor:

1. Polis: Hepsini tek tek tespit ettim, nasıl?
2. Polis: Süper çek çek, ben de zaten...
2. Polis: Şu çocuğu bir yerden tanıyorum, şerefsizi ama...
1. Polis: Hangisini?
2. Polis: Şu kırmızılı var ya.
1. Polis: Ha bu taşı ben atayım mı?
2. Polis: Yok yok... At at, at bir tane. Tam ortalarına at. A..k... ben sizin, o.. ç..
1. Polis: Nasıl attım ama?
2. Polis: Beyler size geliyor taş! Ananın a.. sok. A.. k.. çocuğu. A.. a.. k.. senin. Gel gel, al sana, o.. ç.. Anana atarsın onu anana.

Zihinsel engelli genç de sanık oldu!
"Kasten yaralama, kamu malına zarar verme, mala zarar verme, direnme, kamu görevlisine hakaret” iddialarıyla 51 kişinin yargılanacağı davanın iddianamesinde gerginliğin, "AKP’li grubu tahrik edici pankart asılması” üzerine çıktığı savunuluyor.

Taşın "silah" olarak değerlendirildiği iddianamede, “Taşların hacmi ve kütlesine ilişkin yapılan tarifleri, dosya içerisindeki pek çok görüntü ve fotoğrafa yansımış taşların büyüklüğü dikkate alındığında silah olduğu hususunda hiç bir tereddüt yoktur” deniyor. Sanıklar arasında yer alan Erkut Kibar, Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nce verilen rapora göre, kendisinde “hafif düzeyde zihinsel gerilik saptandığı ve işlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin kısmen azaldığı” belirtildiği halde sanıklar arasında yer alıyor.

"Görüntüler bilirkişiye gönderilmeli"
Hopa Davası avukatlarından Erkut Güzel zihinsel engelli gence dava açılmasına dair, “İddianamede, özürlü olduğu yazıldığı halde cezalandırılması isteniyor. Ayrıca Servet Erkan’ın da taşla yaralandığına dair bilirkişi incelemesi olmaksızın savcı, kendi yorumuyla bu sonuca varıyor. Görüntülerin bilirkişiye gönderilmesi gerekiyor.”

Polis kamerasının kendi dayağını kaydettiği an: