'Özel haber' kaynak gösterilmeden kullanılamayacak

Yeniden düzenlenen Telif Hakları Yasa Tasarısı Taslağı'na göre, internet siteleri ve televizyoncular gazetelerin özel haberleriyle köşe yazılarını izinsiz kullanamayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı Telif Hakları Yasa Tasarısı Taslağı'na gazetelerin ve köşe yazarlarının haklarını korumak amacıyla yeni maddeler eklendi.

Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nce eklenen maddeler uyarıca, kaynak gösterilmeden bir özel haber ya da köşe yazısı kullanılamayacak.

AA’nın haberine göre konuyla ilgili açıklama yapan Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, yürürlükteki yasada, bahsedilen konuyla ilgili iki maddenin bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"36 ve 37. maddelerde Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında düzenlemeler yaptık. Bu maddeleri Avrupa Birliği'nin mevzuatına da uydurarak çözüm bulmaya çalıştık. Eklenen bu maddelerle, televizyon kanalları ve internet siteleri, gazetelerdeki köşe yazarlarının makaleleri ve gazetelerin özel haberlerini izin almadan hiçbir şekilde kullanamayacak. Kısmi olarak çoğaltsalar dahi izin almak zorunda kalacaklar. Bu hak ihlallerini yapanlar 2 ila 4 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilir. Bu ağır bir ceza. Dolayısıyla daha dikkatli olmak gerekecek."