ODTÜ'yü kınayan Öğrenci Konseyi Başkanı yolunu bulmuş!

ODTÜ'de yaşanan polis saldırısının ardından öğrencileri suçlayan açıklamalar yapan Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu'nun Sağlık Bakanlığı'nda müşavir olduğu ortaya çıktı. Aynı Ağaoğlu, bir toplantıda Bakan'ın yanına oturamadığı için bir rektöre ağza alınmayacak küfürler etmişti.

18 Aralık günü ODTÜ'ye binlerce polis eşliğinde gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto eden öğrencilere yönelik polis saldırısının ardından başlayan tartışmalarda ODTÜ yönetimini ve öğrencileri suçlayan Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu'nun Sağlık Bakanlığı'nda müşavir olduğu ortaya çıktı.

ODTÜ’deki olayların ardından önceki gün YÖK binasında açıklama yapan Ağaoğlu, ODTÜ yönetimini kınayarak, şunları söylemişti:

“ODTÜ’ye gelen Başbakan bu ülkenin başbakanıdır. Onu her yerde koruyan polis bu ülkenin polisidir. Doğal olarak Başbakan’ı korumak adına bulunan polise ithamlarda bulunulması bizce anlamsızdır. Eğer oradaki öğrenciler o an polis tarafından tahrik edilmişlerse o molotofkokteyllerini bu kadar hızlı hazırlayabilen arkadaşları savunma sanayimizde destek olacak çalışmalar içinde bulunmaya davet ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bir üniversitede Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’na karşı üniversiteyi savunulacak bir kale olarak gören, ilimden ve medeni bir protestonun nasıl yapılacağı bilgisinden nasibini almamış birkaç marjinal grubun üniversite öğrencilerini kesinlikle temsil etmediğini bildirmek isteriz. Sözüm ona ‘protesto özgürlüğü’ adı altında meşrulaştırmaya çalışan ve tüm bu yaşananları geri planda engellemeyerek olaylara çanak tuttuğunu düşündüğümüz ODTÜ’nün mevcut yönetimini de kınıyoruz.”

Sağlık Bakanlığı'nda yükselmiş
Hürriyet'ten Esra Kaya'nın haberine göre, 2009’da Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Ağaoğlu, 3 yıl içinde çeşitli kademelerde görev yaptığı Sağlık Bakanlığı’nda müşavirliğe kadar yükseldi. Ağaoğlu, 2009 Eylül’ünde İstanbul Sultanbeyli Sağlık Bakanlığı Manolya Sağlık Ocağı’nda pratisyen hekim olarak meslek hayatına başladı. Nisan 2010’a gelindiğinde Ağaoğlu, Sağlık Bakanlığı Sultanbeyli Sağlık Grup Başkanlığı’nda Başkan Yardımcısı–Başkan Vekilliği görevini üstlendi. Ağaoğlu’nun 2009-2010 yılları arasındaki görevi ise İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü İl Döner Sermaye Komisyon Üyeliği oldu. Ağaoğlu, Ağustos 2011’de İstanbul İl Özel İdaresi Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi’nde Başhekim Yardımcılığı’na getirildi. Aralık 2011’den bu yana Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Üniversite Sağlık Projeleri’nde yöneticilik görevini üstlenen Ağaoğlu, 3 yılın sonunda bakan müşavirliğine kadar yükselmeyi başardı.

Doktora öğrencisi başkan
Ağaoğlu, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı’nda doktora yaptığı için öğrenci sıfatıyla 2011’de Marmara Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanlığı’na seçildi. Ağaoğlu, 2011’den bu yana da YÖK’e bağlı Türkiye Öğrenci Konsey Başkanlığı görevini yürütüyor. Ağaoğlu, müşavir olarak görev yapmasının, öğrenci temsilcisi olmasında hiçbir engel teşkil etmediğini savunarak, “Tıp doktoruyum, aynı zamanda da müşavirim. Gayet normal. Marmara Üniversitesi Öğrenci Konsey Başkanı’yken de devlet memuruydum. Açıklama yapmamı gerektirecek bir durum yok. Devlet memuru olmam bu görevi yapmamda da engel teşkil etmiyor. Ben zaten bundan önce de sürekli yönetici ve idareci olarak görev yaptım” dedi.

'Devlet memurluğu avantaj sağlıyor'
Ağaoğlu, “Devlet memurluğu ile öğrencileri temsil eden konseyin başkanlığını bir arada yürütmek, üniversitelerin özgürlüğü ve özerkliği açısından bir engel teşkil etmiyor mu?” sorusuna da, “Hayır hiçbir engel yok. Hatta tam tersi avantaj bile teşkil ediyor” yanıtını verdi.

4+4+4 için Başbakan'a teşekkür etmiş
Ağaoğlu, kamuoyunda uzun süre tartışma yaratan 4+4+4 12 yıllık zorunlu eğitim sitemine geçiş yasasının kabul edilmesinin ardından da Başbakan Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmişti. Ağaoğlu, Twitter hesabından, “Sayın Başbakanımızla görüştük. Yeni 4+4+4 eğitim sistemi için teşekkür ettik ve faaliyetlerimizden bahsettik” demişti.

Küfürbaz başkan
Ağaoğlu'nun geçmişteki "vukuat"ları incelendiğinde, hızlı yükselişindeki ipuçları bulunabiliyor. Ağaoğlu'nun öğrenciler tarafından değil, arkasına aldığı iktidar desteği ile bulunduğu yerlere getirildiği anlaşılıyor.

24-25 Eylül 2012 tarihinde Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen “Türkiye Öğrenci Konseyi 2. Genel Kurulu”na Türkiye’nin birçok üniversitesinden öğrenci temsilcileri katılmıştı.

İddialara göre, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın katılacağı program öncesinde Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu, Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Mesut Kasap’a “protokolün oturma planının nasıl olacağını” sordu. Kasap, Ağaoğlu’na sıralamayı söylediğinde Ağaoğlu sinirlenerek “Sağlık Bakanı’nın yanında oturmak istediğini” sert bir dille talep etti. Kasap ise konuyu hocalarıyla istişare ettiğini ve Bakanın yanında Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın ve Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı’nın oturacağını söyledi. Ağaoğlu bu duruma sinirlendi ancak ses çıkaramadı.

Recep Akdağ, konuşmasını yapıp salondan ayrıldıktan sonra ise akıl almaz olaylar yaşandı. Ağaoğlu, bakanı yolcu ettikten sonra Mesut Kasap’ın yanına giderek “Neden beni bakanın yanına oturtmadın” diyerek tepki gösterdi. Kasap ise “hocalarla yaptığı istişareyi” hatırlattı. Ağaoğlu bu noktadan sonra sinirlerine hakim olamadı ve kendisinin rektörden üstün olduğunu bakanın yanında oturması gereken kişinin kendisi olduğunu söyledi. Mesut Kasap'ın “Tüm bu imkânları bize sağlayan ve ülkemizin sayılı bilim adamlarından olan Rektör hoca dururken kendisinin oraya oturamayacağını bunun hem etiğe hem de protokol kurallarını aykırı olduğunu" söylemesi üzerine ise “S…rim Rektörünü” ve ardından “Rektörünün a… koyarım” dedi. Kasap ve Ağaoğlu arasında oluşan gerginlik kısa süre sonra sonlandı.

Küfürden sonra AKP kampında!
medyaningunlugu.com'un haberine göre ise, birçok konuda Ağaoğlu'nda şikayetçi olan öğrenci konseyi temsilcileri, başkanın AKP toplantılarına katıldığını iddia ettiler. Gerçekten, Ağaoğlu’nun “AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Üniversite Birim Başkanları İstişare Kampı”nda çekilen bir fotoğrafı ortaya çıktı.

Öğrenci Konseyi Başkanları, Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Ağaoğlu ve yönetiminin görev sürelerinin dolmasına rağmen siyasi destekle göreve devam ettiklerini, kısıtlı bir özel üniversite ekibiyle görev yapıp çoğunluğu oluşturan devlet üniversitelerinin büyük çoğunluğunu görmezden gelen bir anlayışa sahip olduklarını, çoğu faaliyeti başaramamalarına rağmen bunları ve pek çok konseyin faaliyetlerini kendileri yapmış gibi tanıttıklarını belirttiler.

Çanakkale 57. Alay yürüyüşü öncesi konseylerden para istenildiği ve bu paranın şahsi bir hesaba yatırıldığı, toplanan paranın nereye gittiğinin açıklanmadığı, bazı üniversitelere koordinatörler atanarak bu koordinatörlerin faaliyetlere katılmadığı halde katılmış gibi harcırah aldığı da Öğrenci Konsey Başkanlarının Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanlığı’ndan şikayetleri arasında yer aldı.

Öğrenci Konsey Başkanları, bunlar gibi pek çok suçlamayı ortaya koymalarına rağmen, Ağaoğlu ve yönetiminden hiçbir cevap alamadıklarını sözlerine eklediler.

(soL - Haber Merkezi)