Öcalan'ın kitapları üzerindeki yasak kalktı

3. Yargı paketi kapsamında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın “Kürt Sorununda Demokratik Çözüm Bildirgesi”, “12 Eylül Faşizmi PKK Direnişi”, “Barışa Doğru Roma Konuşmaları” adlı kitapları üzerindeki yasak kalktı. Paket kapsamında radikal dinci Hizbut Tahrir örgütüne ait kitapların basım ve dağıtımı da serbest bırakıldı.

Ankara mahkemeleri ve Bakanlar Kurulu tarafından toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı verdiği 453 kitap ile 645 gazete, dergi, broşür ve pankart hakkındaki yasak kalktı.

3. Yargı Paketi “herhangi bir itiraz olmaması durumunda” kitaplar üzerindeki yasağı kaldırmıştı. “Terör savcılığı” ise emniyetin yasaklanmasını istediği 67 kitaptan sadece 13’ü için TMK’nın 10. Maddesiyle Görevli Hakimliğine, yasağın sürmesi yönünde başvuru yaptı.

Öcalan'ın kitaplarına yasak kalktı
Savcı Yıldırım Bayyurt’un talebini değerlendiren özgürlük hakimi Halil İbrahim Kütük, 13 kitap hakkındaki yasağın sürmesine dair yeni bir karar almadı. Özgürlük hakimi Kütük, kitapların yasaklanması için gerekli koşulların bulunmadığına kadar verdi. Basın Yasası’nın 25. maddesine dikkat çeken Kütük, yasakların sürmesi yönünde karar alması için kitaplarla ilgili “Soruşturma veya kovuşturma başlatılmış olması” gerektiğini kaydetti.

Bu kararla birlikte ile Abdullah Öcalan’ın “Kürt Sorununda Demokratik Çözüm Bildirgesi”, “12 Eylül Faşizmi PKK Direnişi”, “Barışa Doğru Roma Konuşmaları” adlı eserlerinin üzerindeki yasaklar kalkmış oldu.

Hizbut Tahrir'in kitapları da serbest
Kararla birlikte radikal dinci Hizbut Tahrir örgütüne ait kitaplar üzerindeki yasakta kalktı. “Özgür” kalan şeriat yanlısı kitaplar arasında Dabbetül Arz Haykırıyor, Ham İmam Humeyni, Hizbi Kitleleşme, Hizbut Tahrir Mefhumları, Hizbut Tahrir ve Hilafet, İmam Humeyni İslama Davet de yer alıyor.