Muğla'da yolda yürüyenler gözaltına alınıyor!

Başbakan'ın Yatağan işçileri tarafından protesto edilmesi ihtimaline karşı "sıkı yönetim" ilan edilen Muğla'da polis sabah saatlerinde hiç bir gerekçe göstermeden yolda yürüyen FKF üyelerini ve bazı vatandaşları gözaltına aldı.

Güncelleme: 19.00

Aralarında FKF İl Başkanı'nın da olduğu 4 kişi serbest bırakıldı.

Muğla'da gün boyunca internet erişiminin engellendiği, kent genelinde internete girişlerde sıkıntı yaşandığı ve POS cihazları bile çalışmayan esnafın tepki gösterdiği öğrenildi. İnternet kesintisinin sosyal medya üzerinden haberleşmeyi engelleme amacıyla uygulandığı tahmin ediliyor.

Muğla'ya uzak illerden de polis yığınağı yapıldığı öğrenildi. Ankara, Erzurum, Kars, Ardahan, Balıkesir, Afyon, Kütahya ve Antalya plakalı polis araçları dikkat çekti.


Güncelleme: 16.30

Polisin onlarca TGB üyesini gözaltına aldığı belirtiliyor. Şehir merkezinde gözaltına alınanlar arasında yüzde 80 görme engelli ptt emeklisi bir yurttaş da bulunuyor. Bir başka yurttaşın ise "yanlış anlaşılma" nedeni ile gözaltına alındığı karakoldaki işlemin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.


Güncelleme: 16.09

Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin ile Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan'la görüşerek işçilerin taleplerini dile getirecek. Santral önünde direnişi sürdüren işçiler görüşmeden çıkacak sonucu kitlesel bir biçimde bekleme çağrısı yaptı.

Görüşmeden olumlu sonuç çıkmaması durumunda işçiler açıkladıkları eylem programını hayata geçirecek.


Güncelleme: 15:45

Erdoğan'ın protesto edilmesi ihtimaline karşı santralin özelleştirilmemesi için mücadele eden işçilerin bütün izinleri iptal edilirken, AKP Yatağan İlçe Başkanı Mustafa Toksöz santral yönetimini arayarak mitinge götürülmek istenen taşeron firma işçilerine izin verilmesini istedi.


Güncelleme: 15:15

Yatağan işçileri jandarma engeline rağmen Erdoğan'ın konvoyunu böyle protesto etti:


Güncelleme 15:14
Polis aralarında TGB İl Başkanı Özgür Bursalı'nın da bulunduğu TGB'lileri gözaltına aldı.


Güncelleme: 14:59
Erdoğan'ın konvoyu Yatağan Santrali'nin önünden geçtiği sırada jandarma tarafından direniş alanı çevresine barikat kuruldu. Santral yönetimi ise Erdoğan'ın konvoyu ve işçilerin karşılaşmaması için konvoy güzerhahı ile işçiler arasına araç yığınağı yaptı. Direnişi sürdüren işçiler ve aileleri konvoyun geçişi sırasında Erdoğan'ı ıslıklar ve sloganlarla protesto etti.

Öte yandan miting alanında kaybolan iki Suriyeli çocuk emniyete götürüldü. Çocukların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Kentte yaşayanlar durumun Erdoğan'ın katılacağı mitinge Suriyelilerin taşınmasına kanıt olduğunu belirtiyor.


Güncelleme: 14:41
İşçilerin Yatağan Termik Santrali önündeki direnişi sürüyor. soL'a konuşan işçiler, ilde uygulanan sıkı yönetimi ve devam eden mücadelelerini değerlendirdi. Yatağan işçileri şunları söyledi:

Ergün Parlak:

"Başbakan Muğla'daki işçilerin kararlı ve gururlu duruşundan dolayı köşeye sıkışmıştır. Bu kararı almasında mücadele eden işçilerin rolü çok yüksektir. Başbakan yapacağı mitingi biz Yatağan Santrali işçilerinin baltalamasından korkmuştur. Tüm demokratik halklarımızı engellemeye bize boyun eğdirmeye çalışmıştır. Biz yatağan işçileri olarak bu oyunlara gelmeyiz, boyun eğmeyiz. Bizler Milas'ta AKP'nin polisi karşısında direnirken bu mitingi protesto edeceğimize ant içtik. Ben bir termik santral işçisi olarak mücadelemiz olumsuz sonuçlandığı taktirde 11 Şubat'ta işsizim. Ben işsiz kaldığım taktirde kanımın canımın hiç bir anlam ifade etmeyeceğini biliyorum ve o yüzden haykırıyorum. Her yer Yatağan her yer direniş."

Yakup Demir:

"Hükümetin emellerine ulaşamayacağını söyleyerek başlayayım. Bir hayal dünyasında yaşadığını düşünüyorum Başbakan'ın. Yıllardır burayı satmaya çalışıyorlar başaramadılar. Yine başaramayacaklar. Burası sadece bizim ya da Muğlalıların değil, bu halkın malıdır. Son haftada yaşanan gergin olayların ortaya çıkardığı gerçek barikatın bizi yıldıramayacağıdır. Yandaş medya göstermezse göstermesin. Bize sahip çıkan yazılı ve görsel medyamız da var. Biz Muğlalıyız, misafirperverizdir. Ama 'hoş geldin' demeyi bildiğimiz gibi 'güle güle' demeyi de biliriz"

Hatice Taner:

"Tayyip Erdoğan bugün buraya gelmekle iyi bir şey yapmadı. Özelleştirme süreci sadece Yatağan için değil, Türkiye için kötü bir süreç. Kamuya ait iş yerleri özelleştirilemez. Tayyip Erdoğan bugün buraya gelip çadırda işçileri dinleyebilirdi ama yapmadı. Biz bu süreçte kararlıyız. Santralleri ve madenlerimizi sattırmayacağız."


Güncelleme: 13.12

Kimlik göstermeyen sivil polislerce, "polise mukavemet" ettikleri gerekçesi ile alıkonulan FKF üyeleri gözaltı işlemi yapılmadan iki saati aşkın süredir karakolda bekletiliyor.

FKF üyelerinin avukatı Emre Aykın, öğrencilerin ellerindeki kolide bomba olabileceği gerekçesi ile gözaltına alındığını ancak buna karşın "polise mukavemet ettikleri" gerekçesi ile suçlandıklarını belirterek, "Bomba var dedikleri koliyi de öğrencilerle birlikte karakola getirmişler. İki saattir herhangi bir işlem yapılmadan bekletiliyoruz. İddiaları doğruysa karakola getirdikleri koli her an patlayabilir ve hepimiz havaya uçabiliriz. Suçlamalar komik" değerlendirmesinde bulundu.

İşçilere destek çağrısı
Öte yandan kent merkezinde ve AKP'nin miting alanı çevresinde polis tarafından geniş güvenlik önlemi alınmış durumda. Güvenlik görevlilerince şüpheli görülen yurttaşlar alana alınmıyor.

Yatağan işçileri ise kurdukları çadırda direnişe devam ediyor. TKP Muğla İl Örgütü de yaptığı basın açıklamasıyla termik santralde toplanan işçilere destek olma çağrısı yaptı.


(soL - Muğla) Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Muğla'ya gelişi sırasında Yatağan işçileri tarafından protesto edilme ihtimali gerekçe gösterilerek Valilik tarafından kentte her türlü eyleme yasak konuldu.

Yasağın ardından bu sabah Muğla'da aralarında FKF Muğla İl Başkanı'nın da bulunduğu yurttaşlar hiç bir gerekçe gösterilmeden polis tarafından yolda yürürken gözaltına alındı.

FKF İl Başkanı'nın yanı sıra bir FKF üyesi üniversite öğrencisinin daha gözaltına alındığı belirtiliyor.

Öte yandan Yatağan işçilerinin direniş çadırı kurduğu santral civarında da jandarmanın yığınak yaptığı belirtiliyor.

Gelişmeleri aktaracağız...