Muğla Üniversitesi'nde anıt gerilimi

Muğla Üniversitesi’nde TKP’li öğrenciler, yaz aylarında harç parasını çıkarmak için İstanbul’da çalıştığı inşaattan düşerek hayatını kaybeden Ömer Çetin için anıt dikmek istiyor. Yeni gelen Rektör Mansur Harmandar ise anıt dikmek isteyen öğrencileri okuldan atmakla tehdit ediyor.

Ömer Çetin, Muğla Üniversitesi öğrencisiydi. Fen Edebiyat Fakültesi’nde Çağdaş Türk Edebiyatı bölümünü kazanmıştı. İlk senesini bitirdi. Ancak ikinci senenin harç parasını ödemek için para kazanması gerekiyordu. Çoğu Kürt ailenin seçtiği yolu seçti, inşaatta çalışmaya karar verdi.

Ömer günde 30 lira yevmiye alıyor, Rotary Lisesi’nin inşaatında çalışıyordu. İş arkadaşlarının anlattığına göre “Elinde daha fazla para kalması için inşaatta kalıyordu. Sabah beraber kahvaltı yaptık. Çay içtik, keyfi yerindeydi. Kahvaltıdan sonra herkes çalıştığı yere gitti. Bu olay oldu. Çok üzgünüz.”

İnşaattan düştü Ömer. Hayatını kaybetti.

Kaza, herkesi üzüntüye boğdu. Başta İstanbul, birçok ilde öğrenciler, Ömer’in ölümünün düzenin adaletsizliğini açıkça ortaya koyduğunu haykırarak eylem yaptılar.

Muğla Üniversitesi’nden arkadaşları da unutmadılar Ömer’i. Emek Gençliği, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri ve TKP’li öğrenciler, Ömer’in anısını yaşatmak için okullarına Ömer’in heykelini dikeceklerini duyurdular.

Kampanya sürüyor. Kampüs bahçesine Ömer’in anısına “Meçhul öğrenci anıtı” dikme çalışması kapsamında solcu öğrenciler, kampüs içinde ve kampüs dışında imza çalışmaları ve bildirileriyle konuyu gündeme taşıyorlar.

Muğla Üniversitesi yönetimi ise, Ömer Çetin anısına anıt dikilmesi talebiyle bildiri dağıtan öğrencileri okuldan atmakla tehdit etti. Rektörlük tarafından öğrencilere yollanan kağıtta “İzinsiz siyasi amaçlı bildiri dağıtmak, okuldan atılmaya kadar varan cezalara yol açabilir. Bu şekilde bir daha bildiri dağıtmayacağınızı düşünerek herhangi bir disiplin soruşturması açmıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Böylece Muğla Üniversitesi yönetimi, harç ücretleri yüzünden eğitimini sürdürmek için girdiği işte inşaattan düşüp ölen Ömer’i yaşatmak isteyen öğrencilerin de eğitimlerini sürdürmelerini engelleme niyetinde olduğunu açıkladı.

Muğla Üniversitesi’nde daha önceki dönemlerde bildir dağıtan öğrenciler, herhangi bir yaptırımla karşılaşmamışlardı. Ancak göreve başlayalı birkaç hafta olan, AKP yanlısı olmasıyla bilinen yeni Rektör Mansur Harmandar, AKP iktidarının öğrencilere karşı olan tutumunu daha üçüncü haftada özümsemiş görünüyor.

Üstelik Ömer Çetin, siyasi olarak solcu olan bir öğrenci de değildi. AKP’yi destekliyordu. Ama yıllardır hükümetlerin uyguladıkları liberal politikaları sürdüren AKP yüzünden yaşamını yitirdi.

AKP yanlısı rektörler, okumak istediği için yaşamını yitiren öğrencileri anısına bir heykele dahi tahammül edemiyor.

“Meçhul Öğrenci Anıtı” kampanyası ise Rektörlüğün baskılarına rağmen sürüyor. İmza kampanyasına hem üniversite öğrencileri, hem de Muğla halkının yoğun destek verdiği, şimdiden binlerce imzanın toplandığı belirtiliyor.

(soL - Haber Merkezi)