Misyon adamı Kemal Burkay misyonda şiddetin dozunu artırdı

Türkiye’ye dönüşünden itibaren özellikle Kürt sorunu bahsinde AKP siyasetinin paralelinde açıklamalar yapan Kemal Burkay, artık misyon adamlığını iyice gösteriyor. İran ve Suriye'ye karşı savaşın konuşulduğu günlerde Burkay bu iki ülkeyi hedef gösteriyor, "1500 PKK'lı Suriye'de Esad'a destek veriyor" diyor.

Yurtdışından geldiği günden bu yana AKP katında özel bir ilgi ve kabul gören Kemal Burkay, son günlerde AKP'ye destek çıkarak Kürt hareketini hedef alan açıklamalarının dozunu iyice artırmış görünüyor. Ülkeye döndüğü andan bu yana AKP’nin Kürt politikası paralelinde yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Burkay’ın, her şeye rağmen, Kürt siyaseti ile hükümet arasında denge gözeten bir görüntü vermeye çalıştığı anlaşılıyordu. Ancak Burkay’ın, son günlerde Kürt siyasetine dönük şiddet dozu artan açıklamaları dikkate alındığında, ibresini AKP’ye döndürdüğü artık açıkça görülüyor.

“PKK’yi devlet kurdu”

Özelikle yandaş medya tarafından bolca işlenen PKK’nin derin devlet tarafından kurulduğu tezi, medyada özellikle yazıldığı şekliyle söylersek, “Kürt Aydını Kemal Burkay” tarafından da sahiplenilmiş görünüyor. “Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu” bünyesinde kurulan “Terör Alt Komisyonu”na açıklamalar yapan Burkay şu ifadeleri kullanıyor:

PKK bir devlet projesidir. Öcalan, Mahir Sayın’ın ‘Erkeği öldürmek’ adlı kitabında eşi Kesire’nin ve yüzbaşı pilot Necati’nin ajan olduğunu ve onları kullandığını söylüyor. Öcalan, ‘PKK’yı kurduk silah ve ekmeğimizi devlet verdi. Korumamızı üç yıl sağladı. Bizden istenen Kürt örgütleriyle savaşmaktı’ diyor.

Burkay, Özal ve AKP’yi överken BDPlileri de uyarıyor:

"Kürt sorununun çözümünde Turgut Özal iddialıydı, ancak çözemeden öldü. AK Parti’nin Kürt sorununun çözümüne yönelik tavrını olumlu buluyorum. Derin devletin PKK’yı etkileyen güçleri etkisiz kılınırsa, Kürtler de, Türkler de rahatlayacak."

BDP’li arkadaşlarım yeterince cesur değil. İmralı’dan gelecek şeylere göre tavır geliştirmemeliler. PKK kendi içinde demokrasi işletemeyen bir örgüt.

Suriye-İran kışkırtmasına destek çaktı
Burkay’ın açıklamalarında bir diğer dikkat çekici husus ise Suriye–PKK ilişkisi üzerine söyledikleri. Medyanın, özellikle Suriye ile gerilimin arttığı dönemde yaptığına benzer bir şekilde PKK ile Suriye’yi ilişkilendiren ifadeler kullanan Burkay şöyle devam ediyor:

Son dönemde Suriye-İran PKK’yı etkilemiş olabilir. 1500 PKK’lı Suriye’ye geçti ve Esad yönetimine destek veriyor. Suriye eski PKK kozunu oynamak istiyor.

Silahlar susmalı, devlete ‘operasyonları durdur’ demek yetmez, PKK’nın da silahları susturması lazım. Kürtler de PKK’yı silah bırakmaya zorlamalı.

Türkiye’ye dönen ve ayağının tozuyla iki AKP’li bakanla birlikte kameralar karşısında “açılım” güzellemeleri yapan Kemal Burkay kimdir?


“Öcalan, devlete hizmet için idam edilmedi”

Burkay bu açıklamalarının ertesi günü (dün) devam ettiği “çarpıcı” açıklamalarında bu sefer konuyu Abdullah Öcalan’a getirdi. Öcalan’ın devlete hizmet etmek şartıyla idam edilmediğini iddia eden Burkay şunları kaydetti:

“Öcalan İmralı'da devlet tarafından destekleniyordu ve askeriye tarafından denetleniyordu. Ergenekoncu subaylarla muhataptı. Kendisine dikte edilenleri o da örgütüne dikte ediyordu. İdam edilmemesi hizmet teklif etmesinden geliyordu. Devlet bunu yararlı buldu. Öcalan vasıtasıyla PKK'yı kontrol etmek bu nedenle de Öcalan'ı kullanma politikası benimsendi. Ve Öcalan İmralı'da kendisine söylenenlerle hareket etti. Örgütü de onu izledi"

Türkiye’ye ayağını basar basmaz “açılım güzellemeleri” yapan Burkay da AKP gibi açılımı "şimdilik unutmuş” görünüyor. AKP’nin Kürt siyasetine yönelik uyguladığı şiddetin arttığı bir dönemde, bir “Kürt siyasetçisi” olarak, herhangi bir rahatsızlık belirtisi göstermemesi bir yana, aksine Kürt siyasetini hedef alan açıklamalarının dozunu artırması, Burkay’ın AKP siyasetine çoktan angaje olduğunu gösteriyor.

(soL -Haber Merkezi)