Milyonlarca kutu ilaç çöpe mi gidecek?

SGK'nın ödemeyeceğini açıkladığı geçici karekodlu ilaçlardan eczanelerde milyonlarca kutu bulunuyor. Eczacılar "Bu ilaçları çöpe mi atacağız" diye soruyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren üzerinde karekod bulunmayan ilaçların ödemesini yapmayacağını açıklaması, ilaçta yeni bir krize neden oldu. Türkiye genelinde 24 bin eczanede 10 milyonlarca kutu ilacın karekodsuz yani “geçici karekod” anlamına gelen G2D’li olduğu belirtiliyor. SGK’nın geri ödeme listesinde olmasına karşın geçici karekodlu olduğu için bedelini ödemeyeceğini açıkladığı trilyonlarca lira tutarındaki bu ilaçların akıbetinin ne olacağıysa belli değil.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) sigortalı hastaların, ambalajında karekod bulunan ilaçlara ulaşmak için eczane eczane gezmek zorunda kalacaklarını belirtirken, üzerinde geçici karekod bulunan ilaçlarıysa ancak parasıyla alabileceklerini ifade etti.

SGK ise eczane stoklarındaki bu ilaçları daha önceden eritmedikleri için eczacıları suçluyor. Ancak Sağlık Bakanlığı geçici karekodlu ilaçların 2020’ye kadar hastalara verilebileceğini bir genelgeyle duyurmuştu.

İstanbul Eczacı Odası da, ilaç alanında tek yetkili otoritenin Sağlık Bakanlığı olduğunu belirterek, SGK’nın sözkonusu genelgesinin Sağlık Bakanlığı’nın genelgesiyle çeliştiğine dikkat çekti ve SGK’nın genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı. İstanbul Eczacı Odası’ndan yapılan açıklamada “Bu genelge trilyonlarca lira değerindeki ilacın çöpe gitmesine neden olacak, eczane stoklarında karekodlusu olmayan geçici karekodlu ilaçların Kuruma fatura edilememesi ise hastanın ilacına ulaşamamasına neden olacaktır. Sağlık Bakanlığı’nın genelgesine de aykırı olan bu genelge vakit geçirmeden yürürlükten kaldırılmalıdır” denildi.

Karekod ve geçici karekod nedir?

Sağlık Bakanlığı'nın Mayıs ayında başlattığı İlaç Takip Sistemi, Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tüm ilaçların kutusunda karekod bulunmasını zorunlu kılıyor. Ancak hazırlıklar tamamlanmadan sisteme geçilince stoklardaki karekodsuz ilaçların kutularına "G2D" adıyla "geçici karekod" yapıştırılmıştı. SGK'nın yılbaşından itibaren ödemeyeceğini duyurduğu bu ilaçların halen eczane ve depolarda bulunan toplamının trilyonlarca lira değerinde olduğu belirtiliyor.

(soL – Haber Merkezi)