Malum faile beraat

AKP, Ergenekon soruşturmasının başından beri faili meçhullerin üzerine gidildiğini propaganda ederken, Kemal Türkler cinayetinin bilinen faili üçüncü kez beraat etti.

Dün, Kemal Türkler davasının katil zanlısı Ünal Osmanağaoğlu, için üçüncü kez beraat kararı verildi. Beraat kararının daha önce Yargıtay tarafından bozulmasına karşın, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Ünal Osmanağaoğlu için daha önce verdiği beraat kararında direndi. Yargıtay, bozma kararının gerekçesinde Osmanağaoğlu'nun suça katılımının tespit edildiğine dikkat çekmişti ancak Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi Osmanağaoğlu'nun suçunun sabit olmadığını iddia etti.

Yargıtay'ın kararı
Yargıtay 9. Ceza Dairesi bozma kararında, ''Kemal Türkler'in Merter'deki evinin önünde öldürülmesi eyleminde Ünal Osmanağaoğlu'nun, eylem yerinin belirlenmesi, keşif yapılması, planlama aşamasında görev alması ve olay sırasında silahla ateş ederek, suça asli maddi fail olarak katıldığının anlaşıldığına'' işaret etmişti.

Osmanağaoğlu hakkında mahkumiyet yerine beraat kararı verilmesini yasaya aykırı bulan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin beraat kararını oy birliğiyle bozmuştu.

Mahkemeye göre suç sabit değil
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararına karşı direnen Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "atılı suçu işlediğine dair yeterli ve kesin delil bulunmadığı" gerekçesiyle beraat dedi. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay tarafından ikinci kez bozulan kararı üçüncü kez yinelerken Yargıtay'ın gerekçesini görmezden geldi.

"Gözümle gördüm ama beraat ettirdiler"
Kemal Türkler'in kızı Nilgün Soydan, "Ünal Osmanağaoğlu benim babamın katilidir. Ben onun tanığıyım. Ben onun birebir tanığıyım. O sırada 19 yaşındaydım. 19 yaşında bir insan babasını o halde görüp herhalde unutamaz. Osmanağaoğlu babamın katillerinden biridir. Asla ömrüm boyunca peşini bırakmayacağım. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideceğim. 30 senedir davanın peşindeyiz. Böyle bir şey olabilir mi? Gözlerimle babamın katilini gördüm ve katili beraat ettirdiler" dedi.

Zaman aşımı olasılığı
Türkler ailesinin avukatı Rasim Öz, duruşmadan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini öne sürerek, davanın Yargıtay Ceza Daireleri Kurulu'na götürülmesiyle ilgili temyiz dilekçesi verdiklerini söyledi. Öz, davanın zaman aşımına uğratılmak istendiğini savunarak ''Bu davanın peşini sonuna kadar bırakmayacağız'' dedi. Ülkemizde daha önce de birçok benzer dava "zaman aşımı"na uğratılmış ve failleri ceza almaktan kurtulmuştu.

Derin devlet temizleniyordu
AKP, her fırsatta derin devletin ortadan kaldırıldığını iddia ederken faili meçhul cinayetlerin de aydınlatılacağını söylüyordu. Ergenekon davası ile tüm karanlık olayları aydınlatacaklarını iddia eden AKP döneminde Osmanağaoğlu'nun yakın arkadaşlarından Haluk Kırcı da "yanlışlıkla" salıverilmişti. Osmanağaoğlu aynı zamanda Bahçelievler Katliamı'nın da faillerinden.
(soL - Haber Merkezi)