Kıymetini bilemedik...

Onu sevenler arasında kimler yok ki? Patronlar, prodüktörler, yönetmenler, halk kahramanları... Tayyip Erdoğan'ın açılımlarıyla kalbini çaldığı iki hayranı daha, dün Zaman'a içlerini döktü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yine övgülere mazhar oluyor. Daha önce müzik prodüktörü Şahin Özer, medya ve ecza deposu patronu Ethem Sancak, Atasay kuyumculuğun patronu Cihan Kamer ve Başbakan'ın eski basın danışmanı Ahmet Tezcan gibi isimler, Erdoğan’a olan sevgilerini daha fazla içlerinde tutamayıp dışa vurmuşlardı. Şimdi bu kervana yönetmen Sinan Çetin ile ‘Uygurların Anası’ Rabia Kadir de katıldı.

Halkın seçtiği ilk başbakan oymuş
Yönetmen Sinan Çetin, Zaman gazetesine verdiği röportajda daha çok Kürt açılımı üzerinde durdu. "Açılımı başlattığı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kahraman olarak görüyorum" diyen Çetin, Erdoğan'ın gerek Kürt açılımı, gerekse de Ergenekon konusundaki tavrını gönülden desteklediğini ifade etti. Çetin, " Bazı masalarda görüşmeler, bazı kahramanların masaya yumruk vurması ile ilerler. Bu Türk halkı ilk defa kendisine bir başbakan seçmiştir. Menderes, Turgut Özal geleneği devam etmeli. Sivil irade hakim olmalı. Asker kışlasına çekilmeli, kendi işini yapmalı" dedi.

“Projenin önünü kesenler tarih önünde hesap verecekler”
“Açılım karşısında duranları iki cihanda da lekeli kabul ediyorum” diyen Sezen Aksu gibi, Çetin de “Projenin önünü kesenler tarih önünde hesap verecekler” dedi. Çetin, “PKK ile mücadelede bugüne kadar harcanan 420 milyar dolar ile doğuda dört Paris, iki Chicago kurulabileceğini” söyledi ancak çok beğendiği AKP açılımının mevcut durumu nasıl değişiktireceği konusuna değinmedi. Diğer AKP açılımlarına da değinen Çetin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün "Kürt, Ermeni, Kıbrıs meselesi de bu yıl çözülecek. Eğer biz çözemezsek bunu dünya çözecek" sözlerinin arkasında durduğunu belirtti.

“Türkiye'ye bakınca 25-30 yıldır kendi dağlarını bombalayan, kendi vatandaşları üzerine bomba atan bir devlet görüyorsun, böyle güçlü devlet mi olur?” diyerek devletin şu ana kadarki politikaları eleştiren Çetin'in, kendi vatandaşını soru sorduğu için hakaret ederek gözaltına aldıran Erdoğan’a karşı, herhalde sevgisinden dolayı daha bir affedici yaklaşması gözden kaçmadı.

"Sağcılar daha özgürlükçü"
Solcu olduğu gençlik yıllarından "o zamanlar saftım" diye söz ettiği hatırlanabilecek olan Çetin, röportajın devamında "Sağ görüşlü entelektüeller, sol entelektüellere göre daha özgürlükçü, daha demokrasi yanlısı, insan hakları açısından daha yetkin" şeklinde bir de tespit yaptı. Çetin daha önce "Özgürlüklerden yana biriyim. İnsanlar başörtüsüyle okullara girsinler diye ben AK Parti’ye oy verdim” demiş, AKP icraatlerini "Türkiye'de sessiz bir devrim gerçekleşiyor" sözleriyle övmüştü.

Kadir: Dünya kamuoyu, Erdoğan'ın tavrı sayesinde bizi gördü
Tayyip Erdoğan’a yönelik sevgilerini dün Zaman’a açıklayanlar arasında ‘Uygurların Anası’ Rabia Kadir de vardı. Kadir, Erdoğan'a Yeni Osmanlı açılımı yönünden bağlananlardan. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Brüksel'de verdiği iftar yemeğine onur konuğu olarak katılan Kadir, Çin'le yaşadıkları kriz sırasında dünyanın kendilerine sahip çıkmadığını ama Tayyip Erdoğan’ın tavrı sayesinde dünya kamuoyunun Doğu Türkistan'a bakışını değiştirdiğini ifade etti.

"Osmanlı geleneğini sürdüren kahraman bir Türk"
Kadir, "Recep Tayyip Erdoğan Türk toplumlarının kahraman bir oğludur. Ben küçük yaşımdan itibaren Osmanlı'nın, Türklerin, Mustafa Kemal'in hikâyeleri ile büyüdüm. Hep düşünürdüm 'Türkiye güçlü bir ülke. Neden yardım etmiyor?' diye. Ama her şeyin vakti, zamanı varmış. En büyük musibet gelip, Çin soykırıma başlayınca Recep Tayyip Erdoğan buna şiddetle karşı çıktı ve dünyaya duyurdu. Ben 20 yıl siyaset yaptım. Erdoğan'ın hangi baskılara rağmen bu cesareti gösterdiğini çok iyi tahmin ediyorum. Türk soydaşları için o hiçbir baskıya boyun eğmedi." şeklinde konuştu.

Diğer Tayyip 'fan'ları kimler?
Geçtiğimiz ay Radikal'e konuşan müzik şirketi sahibi Şahin Özer, duygularını “Ben Tayyipçiyim”, “Tayyip Bey şuradan atla desin, atlarım” “Bir insan tek eşli olmalı. Ben bundan sonra siyasette aktif olmam ama Tayyip Erdoğan ile birlikte AKP’den de vazgeçmem” sözleriyle anlatmıştı. 2004 yerel seçimlerinde AKP'den Beşiktaş Belediye Başkanı adayı olan Şahin Özer, seçim öncesi de Erdoğan'a olan aşkını yine gazetelerden ‘Tayyip Bey yapısına âşık olduğum bir adamdır” sözleriyle ifade etmişti.

AKP ile parlayan medya ve ecza deposu patronu eski solcu Ethem Sancak "İdolüm Tayyip Erdoğan, ona sevdalıyım" demiş Atasay Kuyumculuk‘un sahibi Cihan Kamer de “Benim siyasi bir kimliğim yok. Ben asıl Tayyip Erdoğancıyım. Tayyip Erdoğan, Komünist Parti’den aday olsa, oyumu yine ona veririm. Benim için önemli olan Tayyip Erdoğan’dır” ifadesini kullanmıştı.

Hem sempatik, hem yakışıklı...
Başbakan'ın eski basın danışmanı Ahmet Tezcan da bir gazeteye verdiği röportajda Erdoğan'a karşı önyargılı olan pek çok arkadaşının kendisiyle biraz sohbet ettikten sonra ona âşık olduğuna tanık olduğunu anlatmıştı. Tezcan, Erdoğan'ın insanlar üzerindeki bu etkisini açıklarken, Refah Partisi (RP) İstanbul İl Başkanı iken Erbakan'ın verdiği bir yemekte gördüğünü ve “Amma da yakışıklı adam, gencecik” diye içinden geçirdiğini itiraf etmişti.
(soL - Haber Merkezi)