Katliam değil trafik kazasıymış!

Doğan Haber Ajansı tarafından servis edilen ve Hürriyet ve Milliyet, Posta, Radikal ve Sözcü gazetelerinin birinci sayfadan kullandığı “Uygur katliamı” fotoğrafının Mayıs ayında Çin’de gerçekleşen bir trafik kazası sırasında çekildiği ortaya çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Doğan Haber Ajansı tarafından servis edildikten sonra birçok gazetede manşette kullanılan ve Türkiye'deki tüm eylemlerdeki afişlerde yer alan fotoğrafın Çin'de gerçekleşen bir trafik kazasına ait olduğu ortaya çıktı.

Çinli yetkililer bu fotoğrafı inceledikten sonra ülkenin resmi yayın organlarından China Daily gazetesinde bir açıklama yayınlayarak fotoğrafın manipülasyon olduğunu duyurdu. Gazete, fotoğrafın 15 Mayısta Hangcou şehrinde meydana gelen bir trafik kazasına ait olduğunu belirtti.

Hatalar bitmiyor
China Daily, Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir'in El Cezire televizyonunda gösterdiği ve Urumçi caddelerinde çekildiğini öne
sürdüğü fotoğrafın da 26 Haziran'da Hubey eyaletindeki bir başka gösteride çekildiğini bildirdi. Gazete, Rabia Kadir'i yanlış fotoğraflarla insanları kışkırttığını yazdı. Dünya Uygur Kongresi yetkilileri de, olayın ortaya çıkmasının ardından yanlış fotoğrafın kullanıldığını kabul ederek özür diledi.

Hem suçlu hem güçlü
Fotoğrafı daha önce manşetten yayınlayarak Uygur'daki katliama dikkat çeken Milliyet, bu kez fotoğrafın bir trafik kazasına ait olduğunu internet sayfasında manşetine taşıdı. Doğan Medya'nın en önemli gazetelerinden olan Milliyet'in fotoğrafı yayınlayıp arkasından bugün farklı bir fotoğraf olduğunu haberleştirmesi, gazetenin "yayıncılık ilkelerini" gözler önüne seriyor.