Karabiga'da termik santrale karşı kazanım

Çanakkale Karabiga'da termik santrale karşı Çanakkale Çevre Platformu tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısından sonra yapılan açıklamada termik santraller ve altın tekelleriyle ilgili açılan davalarda yürütmenin durdurulması kararı verildiği vurgulandı.

Bugün Çanakkale Çevre Platformu tarafından Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde metalik madencilik ve termik santral faaliyetlerine ilişkin bir basın toplantısı yapılarak termik santrallerle ilgili tehlikelere dikkat çekildi.

Toplantıda konuşan Filiz Tekin, madencilik ve termik santral faaliyetlerini “yüzyılın felaket projeleri” olarak tanımlamanın yanlış olmayacağını belirtti. Tekin, altın tekelleriyle ilgili 7, termik santrallerle ilgili ise 5 dava açtıklarını ifade ederek, “Bu davalardan Karabiga’da CENAL Enerji tarafından yapılmaya çalışılan termik santralin ÇED’i ile ilgili olarak Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Yani yanlış hesap Bağdat’tan dönmeye başlamıştır” dedi.

Çanakkale merkezdeki basın açıklamasından birkaç saat sonra Çanakkale Çevre Platformu’nun da katılımıyla termik santrale dönük yürütmeyi durdurma kararı üzerine bu kez Karabiga’da bir basın açıklaması yapıldı. Kararı sevinçle karşılayan Karabiga halkının da yoğun katılım gösterdiği açıklamada ilk olarak konuşan Biga Çevre Derneği Başkanı Kamil Arı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Biga Belediyesi ve termik santral şirketinin Karabiga’yı ölüm çukuruna atmak için birleştiğini ifade etti. Arı, termik santrale ilişkin mahkeme kararında Karabiga’nın mücadelesinin etkisi olduğunu söyledi.

Arı’nın ardından Çanakkale Çevre Platformu adına söz alan Hicri Nalbant, halka seslenerek “Mücadeleye başlarken belki karamsar olanlarınız vardı. Fakat görüldü ki, sizden güçlüsü yok. Şirketler bölgeyi terk edene kadar bu mücadele sürecek” dedi. Nalbant’ın konuşması, coşkuyla atılan “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganıyla sonlandı.

Karabiga Çevre Platformu adına söz alan Aslı Badem ise boyun eğmeyerek direnen halkın bir kez daha başarıya ulaştığını söyleyerek termik santralin zararlarının tescillendiğini sözlerine ekledi.
Yapılan konuşmaların ardından her yaştan Karabigalılar sloganlar eşliğinde mahkemenin kararı sonucu kazandıkları başarıyı kutladı.