İşte Marmaray'daki arızanın gerçek sebebi!

Marmaray’da bu sabah yaşanan arıza “olağan bir elektrik kesintisi” olarak gösterilmeye çalışılsa da, akıl almaz bir vurdumduymazlık söz konusu: Taşıtın elektriği yüksek gerilimden değil şehir şebekesinden alınıyor!

Yiğit Günay - soL

Dün açılan ve Boğaz’ın altından raylı sistemle yolcu taşıyan Marmaray, bu sabah arızalandı.

Hükümet yetkilileri ve yandaş medya, olayı “basit ve olağan bir elektrik kesintisi” olarak sundu.

Oysa projeye yıllarını veren fakat devletin ihmal ve istismarlarını gördükten sonra, 2008’de projeden ayrılan mühendis Rıza Akcan, kendisinin haftalardır yaptığı uyarılarda işaret ettiği 15 sorundan birinin, daha ilk gün yaşandığını belirtti.

soL’a konuşan Akcan, “İlk günden bunun yaşanmış olmasından dolayı çok müteessirim. Ama olacak iş değil” yorumunda bulundu.

Marmaray gibi elektrikle çalışan toplu taşıma sistemlerinde, ülke genelinde evlerde kullanılan 34,5 KV’lık elektrik şebekesi değil, yüksek gerilimli enterkonekte şebekesi kullanılıyor.

Fakat hükümet Marmaray’ı aceleye getirdiği ve 3 parçalı sistemin yarısından çoğu bitmeden açılış yaptığı için elektrik enterkonekte sistemden değil, şehir şebekesinden alındı. Marmaray için bir trafo yapılarak, elektrik buradan sağlandı.

34,5 KV’lık şebekede, herkesin bildiği gibi sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor.

Marmaray’ın bu şebekeden beslenmesi, akıl alır gibi değil.

Bu sabahki arıza sırasında trenlerden biri, tünelin içinde kaldı. Bir panik çıkması durumunda insanların birbirlerini ezerek öldürmesi işten bile değildi.