İstanbul polisine "bonus" geliyor

Polis Vazifesi ve Salahiyeti Kanunu'ndaki düzenlemeden sonra iyice saldırganlaşan İstanbul polisi, performansa dayalı bonus uygulamasına başlıyor. Bu uygulamanın, polisi daha da saldırganlaştırması bekleniyor.

Bir süre önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Hüseyin Çapkın, performans sistemine geçmeyi planlıyor. Daha önce İzmir'de bu sistemi uygulamaya koyan Çapkın, bu sayede polislerin çalışmak istedikleri yeri kendilerinin seçebileceğini söyledi.

Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde çalışan polis muhabirlerini makamında ağırlayan İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın, İstanbul'da uygulamayı düşündüğü projeler hakkında kısa bilgiler verdi. İzmir'de göreve başladığı sırada karşılaştığı ortam ile İstanbul'un şu anki durumunun karşılaştırılamayacağını söyleyen Çapkın, İstanbul'un asayiş konularında çok daha iyi bir seviyede olduğunu da söyledi.

Bonus geliyor
Hüseyin Çapkın daha önce İzmir'de uyguladığı performansa dayalı bonus sistemini İstanbul'da da uygulamayı planlıyor. Çapkın'ın İstanbul'da uygulamayı düşündüğü sistem, tüm polis merkezlerinde çalışan memurların başarı durumlarına göre puanlandırılmasını içeriyor. Cinayet zanlısı yakalama, gasp, hırsızlık, yaralama gibi olayların her birine puan veren sistemde, zanlıyı yakalayan ekip ya da memur o olayın değeri kadar puan alacak. Önemli olayların puanları daha yüksek tutulurken, daha basit çaptaki vakalarda daha düşük puanlar verilecek. Bu uygulamadan toplanan puanlar, polislerin daha sonraki dönemde çalışmak istedikleri yerlere atanmalarını ya da yerlerini korumalarını sağlayacak. Bu durumun yüksek yerlere atanmak isteyen polis memurlarını suçlu icat etmeye zorlaması ve yerlerini korumak isteyen polislerin de benzer bir gerilim duymasına neden olması bekleniyor. İzmir'deki uygulamada da benzer sıkıntılar yaşanmıştı.

Suçlu nasıl yaratılır?
Bu sistemin İzmir'deki uygulaması sırasında birçok aksaklık ortaya çıkmıştı. Suç olaylarını azaltması gereken bir kurumun çalışanlarının daha çok suçlu yakalamaya zorlanması, çoğu polisin görevini kötüye kullanmasının önünü açmıştı. Bu konuda en bilinen örnek, geçtiğimiz Şubat ayında basına yansımıştı. Madde bağımlısı F. G. (28) ve M. Ç. (26) isimli iki kişi, polisin kendilerine her gün Kabahatler Kanunu’na muhalefetten 62 TL’lik para cezası kestiğini iddia etmişti. Polislerin 5 puan değerindeki kanun maddesi gereğince puan biriktirebilmek için neredeyse bir günde 7 kez aynı cezayı yazdıklarını öne süren iki bağımlı, “Maliye Bakanlığı tarafından elimize her biri 62 TL olan 300’ün üzerinde ceza makbuzu verildi. Onlar 35 puan alabilmek için bir günde aynı cezayı bizlere 7 kere yazarken, şimdi biz bunu nasıl ödeyeceğiz?” demişlerdi.

Baran Tursun'un da katili performans sistemi mi?
Bu iddia bir süre önce Baran Tursun davasının avukatlarından Alper Bağıran tarafından da dile getirilmişti. Bianet'e bir açıklama yapan Bağıran, "Bursa'dan gelen Emniyet ekibinin İzmir'de yerleştirmek istediği 'bonus' isminde bir sistem söz konusu. Bonus sisteminde polis, yakalamış olduğu suçlu başına, aydınlatmış olduğu olay başına puan almakta. Bu puan sistemi de özellikle genç memurlar üzerinde çok büyük bir baskı yaratmakta. Emniyet amirleri tarafından polis memurları üzerinde çok büyük bir baskı söz konusu. Polisler ne şekilde çalışacaklarını bilememekte ve bu psikolojik baskı altında vatandaşa saldırmaktalar" dedi.

Sistemin Ankara'ya da önerildiğini belirten Bağıran, "Bu sistemin zararları zamanla ortaya çıkacaktır. Kanaatimizce bu olayda, bundan sonra ortaya çıkacak olaylarda da bu sistemin etkisi büyüktür. Emniyet teşkilatı içerisinde de özellikle asayiş ekipleri içerisinde bu konuyla ilgili özellikle memurlar arasında çok büyük bir sıkıntı var. Ve puan alamayan memurlara izin cezası, başka yerlere tayin gibi çeşitli cezalar getirildiğini duymaktayız. Tabii bunun yanında sicil cezası, disiplin soruşturması açma gibi tahkikatların yapılarak cezalar verilmesi söz konusu” dedi.
(soL - Haber Merkezi)