İmam hatipe dönüşümün bahanesi hazır: Çoğunluk böyle istiyor!

İmam hatip okullarının sayısında "talebin" belirleyici olacağının açıklanmasının ardından, AKP "çoğunluk böyle istiyor" bahanesiyle kamuoyu üzerinde baskı kurmaya hazırlanıyor.

4+4+4 eğitim yasasıyla birlikte engelli okulları da dahil pek çok okul imam-hatiplere dönüştürülürken, gelen tepkilere yanıt olarak “çoğunluk böyle istiyor” bahanesi devreye sokuluyor. Zira Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği yazıda İmam Hatip okullarının sayısının “talebe göre” belirleneceği belirtilmişti. Yazıda "İmam Hatip ortaokulu sayısının tespiti ve eğitim-öğretimle ilgili tüm planlamaların sağlıklı yapılabilmesi için 2012-2013 öğretim yılı öğrenci kayıtları 23 Temmuz - 17 Ağustos 2012 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıtlar sonunda ortaya çıkan öğrenci sayılarına göre okul açma ve dönüştürme planlaması yeniden değerlendirilecektir" denilmişti.

Tekelci piyasa aldatmacası…
İmam Hatip sayısının talebe göre belirleneceğinin açıklanmasıyla yandaş medya da harekete geçti. Cihan Haber Ajansı imam hatip okullarına dördüncü sınıftan sonra kayıt hakkı tanınmasıyla bu okullara ilginin arttığı yönünde bir haber yaptı. Haberde Bursa İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (BİHMED) Başkanı Halil Eldemir’in sözlerine yer verildi. Eldemir imam hatip ortaokullarına velilerin yoğun ilgi gösterdiğini, kayıtların ilk gününde Bursa merkezinde toplam 700 öğrencinin ön kayıt yaptırdığını, ilçe merkezlerindeki kayıtlarla İmam Hatip ortaokullarına kayıt yaptıranların sayısının bini geçtiğini söyledi.

İhlas Haber Ajansı (İHA) ise Zonguldak Anadolu ve İmam Hatip Lisesi Müdürü İbrahim Cansız'ın "kontenjanlar doluyor, acele edin" minvalinde sözlerine yer verdi. Cansız "100 kontenjanımız var. Yer kalmayacaktır. Gelme arzusunda olan vatandaşlarımızın erken davranması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

AKP’nin İmam-Hatip sayısının artırılmasında tekelci piyasa aldatmacasını yürürlüğe koyduğu anlaşılıyor. Dini cemaatlerin bu denli yaygınlaştığı ve meşrulaştırıldığı, toplumun, siyasi iktidarın bütün olanakları kullanılarak her geçen gün biraz daha dinselleştirildiği bir ülkede imam hatip okullarına olan “talebin” yüksek olacağı zaten açıkken, bir anlamda “serbest piyasa kuralları işler” deniliyor! Oysa imam-hatiplere olan “talep” siyasi iktidar eliyle belirleniyor. Pek çok okulun imam hatip okuluna çevrilmesine gösterilen tepkilere karşı da “çoğunluk” bahanesi tedavüle sokuluyor.

Bir tepki de Kadıköy’deki Mehmet Akif Ersoy İÖO’dan
Okulların imam hatip lisesine dönüştürülmesi sürerken, öğrenci ve velilerden tepkiler de gelmeye devam ediyor. 1978 yılında ilkokul olarak açıldıktan sonra ilköğretim okuluna dönüştürülen Kadıköy’deki Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu’nun da imam hatipe çevrilecek olmasına karşı öğrenci velileri imza topladı. Veliler topladıkları imzaları bugün saat 10.30'da Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edecek.

(soL-Haber Merkezi)