İmam hatip sayısında talep belirleyici olacak: Okulların kaderi imam hatiplerin elinde

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği yazıyla, İmam Hatip'e çevrilecek okulların 2012 kayıt döneminden sonra yeniden değerlendirileceğini söylerken, “İmam Hatip talep eden hiç kimse mağdur edilmeyecek” denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği yazıda, 4+4+4 Eğitim Sistemi kapsamında İmam Hatip'e çevrilecek ortaokulların sayısının tespit edilebilmesi için bu yıl 23 Temmuz-17 Ağustos 2012 tarihleri arasında yapılacak öğrenci kayıtlarının sonunda ortaya çıkan öğrenci sayılarına göre okul açma ve dönüştürme planlamasının yeniden değerlendirileceği söylendi.

Tüm ilköğretim okulları “gerektiğinde” imam hatip olabilecek!
İmam Hatip ortaokullarının yolunu açan ve "4+4+4 düzenlemesi" olarak bilinen yasanın kabulünün ardından hangi okulların İmam-Hatip'e çevrileceği tartışması sürerken, Din Öğretim Genel Müdürlüğü İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bir yazı yolladı. Yazıda, 12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması kapsamında tüm resmi ilköğretim kurumlarının kanun gereği ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokulu olarak düzenlendiği hatırlatılarak, "Söz konusu kanunla imam hatip okulları bağımsız açılabileceği gibi imkan ve şartların gerekli kıldığı durumlarda imam hatip liseleri bünyesinde de açılabileceği öngörülmüştür" denildi.

İlköğretim okulları Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne teslim!
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün yazısında açılması planlanan imam hatip ortaokullarının nasıl planlanacağıyla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: "İmam Hatip ortaokulu sayısının tespiti ve eğitim-öğretimle ilgili tüm planlamaların sağlıklı yapılabilmesi için 2012-2013 öğretim yılı öğrenci kayıtları 23 Temmuz - 17 Ağustos 2012 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıtlar sonunda ortaya çıkan öğrenci sayılarına göre okul açma ve dönüştürme planlaması yeniden değerlendirilecektir."

Okullarının İmam Hatip’e dönüştürülmesini istemeyen velilere dönük baskılar göz önüne alındığında ve okul yönetimlerinin büyük oranda AKP’li idarecilere teslim edildiği düşünüldüğünde kayıt sırasında velilere çocuklarını İmam Hatip bölümüne kaydettirmek konusunda telkinde bulunacağını tahmin etmek güç değil.

Öyle anlaşılıyor ki gericilik bu kayıt dönemini mümkün olduğunca çok veliyi çocuklarını İmam Hatip'e kaydetme konusunda ikna etmeye çalışarak geçirecek.

İmam Hatip talep eden kimse mağdur edilmeyecek!
Yazıda, ilgili genelge gereği çocuklarının kaydını imam hatip ortaokuluna yaptırmak isteyen velilerin ikametgahlarına en yakın imam hatip ortaokuluna başvurması gerektiği, birden fazla imam hatip ortaokulu bulunan yerlerde il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince okul kayıt bölgelerinin oluşturulacağı, bu bölgelerin oluşturulmasında MEB'in stratejik planında yer alan hedefler kapsamında sınıf mevcutlarının ideal seviyede tutulması ve öğrencilerin ikametgahlarına en yakın okullara yerleştirilmesinin sağlanacağı, "hiçbir veli ve öğrencinin mağdur edilmeyeceği" söylendi.

Engelliler için düzenlenmiş okullar dahi İmam Hatip’e dönüştürülürken, zor durumda kalacak olan çocukların ve velilerin mağduriyetinin nasıl giderileceği ise merak konusu.

(soL-Haber Merkezi)