Hocalı eylemi devletin desteğiyle ırkçı gövde gösterisine dönüştü

Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalar sırasında Hocalı köyünde yaşanan dramın 20. yılında Taksim'de düzenlenen eylem devletin tam desteği ile ırkçı-milliyetçi-islamcı bir gövde gösterisine dönüştü. Eyleme İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de katıldı.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalar sırasında 26 Şubat 1992 yılında Hocalı köyünde çok sayıda Azeri sivilin öldürülmesi bugün Taksim'de düzenlenen eylemle protesto edildi. Eylem milliyetçi-ırkçı-islamcı örgütlerin gövde gösterisine bahane olarak kullanıldı. Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komitesi adlı platform tarafından düzenlenen eyleme İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de katıldı. Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı'na yapılan yürüyüşün ardından Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın olduğu bölgede miting gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da katıldığı, devletin tam desteği ile ırkçı bir gösteriye dönüşen eylemde en önde "Bir devlet iki millet Hocalı'ya adalet" pankartı taşındı. Eylemde ayrıca "Hepimiz Türküz hepimiz", "Ermeni yalanına son", "Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz p..siniz", "Ermeni yalanına sessiz kalma", "Bozkurt Ogün", "Bozkurt Çatlı", "Dişe diş kana kan intikam", "Bozkurtlar burada Ermeniler nerede", "Katil Ermeni", "İki devlet tek millet", "Hrant'ın p..leri yıldıramaz bizleri" sloganları atıldı, üzerine bu ifadeler yer alan dövizler taşındı.

Bakan Şahin halkların kanı üzerinden Özal ve Erdoğan övgüsü yaptı
Taksim Meydanı'nda kurulan kürsüye çıkan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin yaptığı konuşmada, "bu kanın o günden bu yana yerde kalmadığını ve yerde kalmayacağını" söyledi.

Bakan Şahin konuşmasında Hocalı'da yaşanan acıyı kullanarak Turgut Özal ve Tayyip Erdoğan övgüsü yaptı. Şahin ”Rahmetli Özal, ’21. yüzyıl Türk milletinin Türk dünyasının yüzyılı olmalıdır’ hedefini bize göstermişti. 21. yüzyıl Türkiye’sinin içeride ve dışarıda başarıyla, dirayetle, milletinden aldığı güç ve sevgiyle, destekle, birlikte idare eden hükümetimizin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 21. yüzyılı inşallah Türkiye’nin ve Türk milletinin ve dünyasının yüzyılı yapacağız. 21. yüzyıl Türk milletinin yüzyılı olunca 22. yüzyılı bizim yüzyılımızı olacaktır inşallah” dedi.

İstanbul'un her yerinde çağrı afişleri asıldı
Devletin tam destek verdiği eylemin çağrı afişleri günlerdir İstanbul'un hemen her noktasında asılı bulunuyordu. İstanbul'da binlerce bilboard ve reklam panosu üzerinde "Ermeni yalanına sessiz kalma" gibi açıkça ırkçılık içeren bir ifade yer alan afişlerle kaplandı.

'Hocalı İçin Adalet' başlıklı kampanya çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı binasında ve Taksim Metro İstasyonu'nda sergi açıldı.

Sosyalist Azerilerden ırkçı gösteriye tepki
Türkiye Sosyalist Azerbaycanlılar Birliği, bugün Ankara'da düzenlediği eylemle Hocalı'da yaşanan acının halkları birbirine düşman kılacak biçimde kullanılmasına tepki gösterdi. "Yaşasın Halkların Kardeşliği" yazılı pankart taşınan eylemde okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Hiçbir katliam, bir diğerinin bahanesi olamaz. Bir acı diğerinden üstün olamaz. Hocalı Katliamı'nın 1915 olaylarıyla kıyaslanmasına, Ermeni trajedisini inkar etmek için malzeme olarak kullanılmasına itiraz ediyoruz. Dink katliamı sonrası Ermenilerin acılarını paylaşmak için dile getirilmiş 'Hepimiz Ermeniyiz' sloganını sulandırmak amacıyla ortaya atılan 'Hepimiz Azeriyiz' sloganına itiraz ediyoruz. Bu oyucunun siyasi malzemesi olmayı da, seyredeni de olmayı reddediyoruz. Yaşasın halkların kardeşliği!"

(soL - Haber Merkezi)