Hani İsrail tatbikatlara katılmayacaktı?

Erdoğan, “Bu sene İsrail askeri tatbikatlara katılmayacak” demişti ama, bu sözün üzerinden geçen iki ayda İsrail Türkiye’de iki askeri tatbikata birden katıldı.

Her yıl düzenlenen ve geçtiğimiz sene 12-23 Ekim 2009 tarihleri arasında düzenlenecek olan Anadolu Kartalı askeri tatbikatının uluslararası katılımlı ayağı AKP hükümeti tarafından iptal edilmiş, AKP’liler, bunu İsrail’e karşı bir tavır olarak açıklamışlardı. İptalin ardından Başbakan Erdoğan, “Bu yılki tatbikatlar İsrailsiz olacak” demişti.

Ancak Kasım ve Aralık aylarında İsrail’in Türkiye’de iki defa askeri tatbikata katıldığı ortaya çıktı. CHP Milletvekili Cevdet Selvi’nin soru önergesi üzerine ortaya çıkan bilgiye göre, İsrail 2-6 Kasım ve 26-31 Aralık tarihlerinde Ankara’da düzenlenen iki askeri tatbikata katıldı.

Soruya yanıt olarak Savunma Bakanı Vecdi Gönül şu bilgiyi verdi: “Bunlardan Türkiye-İsrail-Ürdün Doğal Afetlerde Arama Kurtarma (DAK) tatbikatı, 2- 6 Kasım 2009 tarihleri arasında Ankara’da icra edilmiştir. Tatbikata, Türkiye iki DAK timi ve üç karargah personeli (toplam 15 personel), Ürdün on bir personel (üçü gözlemci), İsrail yirmidört personel ile katılım sağlamıştır. Barış Güvercini Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikatı ise 26-31 Aralık 2009 tarihleri arasında Ankara’da icra edilmiştir. Tatbikata Türkiye on sekiz, Ürdün ondokuz, İsrail ondokuz personel ile iştirak etmiştir. İlave olarak seçkin gözlemci günü faaliyetlerine, Türkiye bir tümgeneral ve bir albay, Ürdün bir tuğgeneral, İsrail ise bir tuğgeneral, bir albay ve bir yarbay ile katılım sağlamıştır.”

(soL - Haber Merkezi)