Gümrükte gaz maskesi baskınları

Polis fezlekelerinde ve iddianamelerde suç delili olarak gösterilen gaz maskesi, baret gibi ürünleri ithal eden şirketlerin depolarına baskın yapıldı. Belgeleri inceleyen ekipler, şirketlere ve komisyonculara “ürünleri kimlere sattınız”, “neden ithal ettiniz” gibi sorular yöneltti.

soL gazetesi/Elif Örnek

Haziran direnişine katıldığı için gözaltına alınanlar hakkında yapılan işlemlerde baret, gaz maskesi, Vandetta maskesi gibi eşyaları “delil” olarak gösteren AKP hükümeti, bu kez ürünleri ithal edenler hakkında soruşturma başlattı. Depolara baskın düzenlenirken, ürünlerin neden Türkiye’ye getirildiği, kimlere satıldığı gibi sorular yöneltildi.

Polisin görülmemiş derecede yoğun gaz bombası kullanımı, gaz fişeklerinin nişan alınarak atılması nedeniyle çok sayıda direnişçinin ağır şekilde yaralanmasının ardından gaz maskesi, baret, deniz gözlüğü, tıbbi maske gibi ürünlerin kullanımı arttı. Can güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan bu ürünlerin suç delili gibi gösterilerek polis fezlekelerine ve iddianamelere girmesinin yanı sıra, hükümet bu kez bu malzemeleri ithal eden şirketleri baskı altına almak amacıyla inceleme başlattı.

Kimlere satıldığı soruldu
İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, kaçakçılık birimleri ve polisler eşliğinde Vandetta maskesi, baret, gaz maskesi, toz maskesi gibi ürünlerin bulunduğu gümrük antrepolarına baskın düzenledi ve “Serbest Dolaşıma Giriş Beyannameleri”ni inceleme altına aldı. Depo baskınları ve belgelere el konulmasının ardından ithalatçı şirket ve komisyonculara, bu malzemelerin neden Türkiye’ye getirildiği, tekrar getirilip getirimeyeceği, kimlere, ne miktarda ve hangi fiyattan satıldığına ilişkin sorular yöneltildi. Gümrük komisyoncularına “Neden bu ürünlerin ithalatını yaptınız” diye soran ekiplerin, baskın ve soruşturmayı geçen hafta Salı, Çarşamba ve Perşembe günü yaptıkları kaydediliyor. İlgili malzemelerin ithalatına ilişkin herhangi kısıtlama bulunmuyor. Bu malzemeleri delil olarak göstererek, kullananları cezalandırmaya çalışan AKP, yaptığı baskınlarla gözdağı verdiği firmaların ithalattan vazgeçmelerini sağlamaya çalışıyor.

Can güvenliğini gaz maskesi, baret, deniz gözlüğüyle sağlamaya çalışan çok sayıda kişi, hükümetin yoğun saldırılarına rağmen sokaklardan çekilmedi. AKP, direnişi kıramamasına sebep olarak gördüğü tüm unsurlara karşı savaş açmış durumda. Deniz gözlüğü, baret, maske bulunduran direnişçiler sadece bu delillerle tutuklanırken, hükümet bir diğer tehlikeli unsur olarak gördüğü Twitter’a da bir süredir savaş açmış durumda.