Sayfa yolu
'Ermeni açılımı olmadı, Kuzey Irak verelim'
Yayın Tarihi: 25.03.2010 , 09:30 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden bakan düzeyinde Türkiye'ye ilk resmi ziyaret dün yapıldı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.
Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik "açılım"ı çerçevesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte geçtiğimiz yılın Ekim ayında Erbil'e yaptığı ziyaretin karşılığında, ilk resmi ziyaret gerçekleşmiş oldu. Bugüne kadar Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile sadece Irak Merkezi yönetimi çerçevesinde bir araya gelen AKP hükümeti, Bakan Sinan Çelebi'nin ziyaretiyle birlikte Bölgesel Kürt Yönetimi'ni ilk defa eşit statüde ağırladı.
Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Türkmen kökenli bakanlarından olan Sinan Çelebi'nin, geçtiğimiz günlerde ölen İhsan Doğramacı'nın yeğeni ve aynı zamanda Türkiye'de eğitim gören bir TC vatandaşı olduğu belirtiliyor.
Erbil'e gümrük kapısı açılıyor
Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın kabulünden önce, geçtiğimiz gün de Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve ardından Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'le bir araya gelen Kuzey Iraklı Bakan ile, Erbile'e gümrük kapısı açılması konusunda anlaşmaya varıldığı, AKP hükümetinin önerisiyle gündeme gelen sınırda büyük bir serbest sanayi ve ticaret bölgesi kurulmasına ilişkin ayrıntıların konuşulduğu belirtildi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Erbil ziyaretiyle "psikolojik eşiğin aşıldığı"na dikkat çeken Bakan Sinan Çelebi, Kuzey Irak'taki Türk firmalarının sayısı son bir yılda yüzde 50 artış gösterdiğini açıklarken, "Kuzey Irak'ta büyük bir boşluk var. Türk işadamları gelip bu boşluğu doldursun" dedi. Kuzey Irak'ta bakanlıklarına kayıtlı 140 yabancı firmanın faaliyette bulunduğunu belirten Çelebi, bu firmaların yüzde 65'inin Türkiye'den olduğunu bildirdi.
Irak ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin ise 5 milyar dolar olduğunu açıklayan Çelebi, bu rakamın 20 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül'den THY'ye emir: Uçuşlar başlasın
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılması gerektiğini söylerken, Ankara'nın da bu yönde düşündüğünü ve çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Türk firmalarının inşa ettiği Erbil Havalimanı'nın kısa bir süre sonra açılacağı, THY'nin de Erbil'e doğrudan uçuşlar yapacağı biliniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, dünkü kabulünde yaptığı açıklamada, bu çalışmaların hızlandırılması ve uçuşların en kısa zamanda başlatılması talimatı verdi.
(soL-Haber Merkezi)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.