Erdoğan'dan Ermenilere sınırdışı tehdidi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Londra ziyareti sırasında BBC'nin sorularını yanıtladı. Başbakan, Türkiye'de kaçak çalışan Ermenileri yine sınırdışı etmekle tehdit etti.

BBC Türkçe Servisine konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, Ermenistan'ın diasporanın baskısından kurtulması gerektiğini belirtirken, Türkiye'de çalışan kaçak Ermeni işçilerin sınırdışı edilebileceği uyarısında bulundu.

Çeşitli ülkelerin parlamentolarının kabul ettiği Ermeni tasarılarının, en fazla Ermenistan'a zarar vereceğini söyleyen Erdoğan, Ermenistan'a dost olan ülkelerin ilişkilerin normalleşmesine katkıda bulunmalarını istedi.

Erdoğan, Türkiye olarak ilişkilerin normalleşmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti: "Biz tabii sıfır sorun politikamızı kararlı bir şekilde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Ama biz elimizi uzatırken karşımızdaki elini yumruk haline getiriyorsa bizim yapacak bir şeyimiz olmaz."

"Sorun Ermenistan'ın sorunudur"
Başbakan Erdoğan, sorun tespiti yapılacaksa, asıl problemin Ermenistan'da olduğunu ifade etti. Başbakan ayrıca, gelinen noktada Türkiye'nin herhangi bir sorumluluğu olmadığını ilave etti: "Şu anda böyle bir problem söz konusu değil. Ermenistan'la ilgili gelişmelerde de sıkıntı bizim değil, sorun bizim değil, aslında Ermenistan'ındır... Ve şu anda Ermenistan'ın çok önemli bir kararı vermesi lazım Diasporanın ipoteğinden Ermenistan'ın kurtulması lazım. Eğer Ermenistan'ı seven ülkeler varsa, başta Amerika, Fransa, Rusya olmak üzere, bir defa Ermenistan'ı diasporanın ipoteğinden kurtarmaları gerekir."

"Şov yapıyorlar"
BBC'ye verdiği mülakatta, Ermeni tasarılarını kabul eden ülkelere bilindik üslubuyla yanıt veren Erdoğan, söz konusu ülkeleri şov yapmakla eleştirdi: "Bunların hiçbirisi bizi ilgilendirmez. Bunların hiç birisinin Ermenistan-Türkiye arasında bir yeri yok. Bunlar kendi kendilerine rol çalıyorlar. Bu ülkelerin Ermenistan ile ne alakası var, bunlara kim bu görevi verdi? Nereden çıkarıyorlar bu görevi? Burada eğer taraf ülke varsa bu Türkiye Ermenistan'dır- eğer taraf ülke varsa... Bunlar almış oldukları bu kararla şov yapıyorlar... Ve Ermenistan halkına da zarar veriyorlar... Bir şey eğer olacaksa da çıkmaza giriyor."

Ermeni işçilere tehdit
Erdoğan Türkiye ile Ermenistan arasında bir sorun yok derken, bir taraftan da Türkiye'de çalışan Ermeni işçileri sınırdışı etmekle tehdit etmeyi ihmal etmedi: "Bakın benim ülkemde, 170 bin Ermeni var bunların 70 bini benim vatandaşımdır. Ama yüz binini biz ülkemizde şu anda idare ediyoruz. E ne yapacağım ben yarın, gerekirse bu yüz binine hadi siz de memleketinize diyeceğim, bunu yapacağım. Niye? Benim vatandaşım değil bunlar. Ülkemde de tutmak zorunda değilim. Yani şu anda bizim bu samimi yaklaşımlarımızı bunlar bu tavırlarıyla ne yazık ki olumsuz istikamette etkiliyorlar, bunların farkında değiller."

(soL-Haber Merkezi)