Erdoğan: Bu işin fıtratında var

Başbakan Tayyip Erdoğan Soma'da yaşanan maden faciasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ölü sayısının 238 olduğunu kaydeden Erdoğan, 1800'lerde yaşanan maden facialarını örnek göstererek, "Bunlar sürekli olan şeyler, bu işin fıtratında bu var' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma Belediyesi'nde düzenlediği basın toplantısında Soma'da yaşanan maden faciasına ilişkin açıklamalarda bulundu. 1800'lerden başlayarak yaşanan maden facialarını örnek gösteren Erdoğan, "Bunlar sürekli olan şeyler, bu işin fıtratında bu var" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

'İstismar etmek isteyen gruplar var!'
Soma halkının, bölge halkının yanında olacağız. Sağlıklı bilgilendirme konusunda, enerji ve tabi kaynaklar bakanımız başta olmak üzere, sadece yetkililerin açıklamasının dikkate alınmasını özellikle rica ediyorum. Fırsatçılara, daha da dikkatli olunmasını rica ediyorum. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına milletimize baş sağlığı diliyorum.

Tüm medyanın huzurunda bir şeyi daha söylemek istiyorum. Bu tür havaları fırsat bilip, bunları istismar etmek isteyen bazı aşırı uçlar gruplar var. Bunlara da değer verilmemesinin ülkemizin huzuru için birliği beraberliği için çok çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum.

1800'lerden örnek verdi, 'sürekli olan' şeyler dedi!
İngiltere’de geçmişe gidiyorum, 1862 bu madende göçük 204 kişi ölmüş. 1866 361 kişi ölmüş İngiltere. İngiltere’de 1894 patlama 290. Fransa’ya geliyorum 1906 dünya tarihinin en ölümlü ikinci kazası 1099. Daha yakın dönemlere geleyim diyorum, Japonya 1914’de 687. Çin 1942, gaz ve kömür karışmanın neden olduğu sayılıyor ölüm sayısı 1549.

Değerli arkadaşlar yine Çin’de 1960 metan gazı patlaması 684. Ve Japonya’da 1963’te yine kömür tozu patlaması 458. Hindistan 375. 1975’te metan gazı alev aldı, maden çatısı çöktü ve 372.

Bu ocakların bu noktada bu tür kazaları sürekli olan şeyler.

'Bunlar olağan şeyler, fıtratında bu var!'
Arkadaşlar yani biz bir defa bu tür ocaklarında, kömür ocaklarında bu olanları, lütfen buralarda bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. Tabi işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır. Bizi derinden üzmüştür. Kontrollerle de burası gerçekten gerek işçi sağlığı gerek işçi güvenliği açısından da iyi noktada kömür ocaklarından birisi olarak değerlendirmesi yapılmış ve nisan mayıs’ta da çalışmalarına devam etmiştir.