Erdoğan Aydın Doğan'ı affetti!

Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi affı olduğu belirtilen uygulama ile Doğan Grubu'nun 4.8 milyar TL'lik vergi borcu aslı ve cezası 1.4 milyar TL'ye indi.

Kamuya olan borçları yeniden yapılandıran AKP'nin politikası, en çok Doğan Holding'ı rahatlatacak gibi görünüyor. Büyük vergi borcu ve cezası bulunan Doğan Holding'in af ile birlikte büyük indirim kazandığı yazıldı.

Habertürk'ün haberine göre, Doğan Grubu'nun 4.8 milyar TL olan vergi borcu, affın ardından 1.4 milyar TL'ye gerileyecek. Habere göre Grup başvuru yaparsa Grup lehine sonuçlanan 432 milyon liralık davada borcun yüzde 80’i silinecek. Yani borçlu asıl tutarın yüzde 20’sini ödeyerek kurtulacak. Vergi mahkemesinde Maliye lehine sonuçlanan toplamı 803 milyon lirayı bulan vergi aslında ise indirim yapılamayacak. Mahkemede ara karar alınan henüz sonucu alınmayan 566 milyon liralık cezada da Doğan’ın yüzde 50’lik indirim alma hakkı olacak. Böylece sadece anaparası 1.8 milyar lira olan ceza indirim sonrası 1.1 milyar liraya inecek. Bu tutardan da yıllık ÜFE üzerinden bileşiklendirilerek faiz hesaplanacak. 2006’dan 2010’a kadar yapılan hesaplamaya göre 1.1 miyar liralık cezanın faiziyle birlikte toplamı 1.3 milyar lira tutacak.

Gruba Axel Springer’e hisse satışı nedeniyle kesilen ceza ve faizle birlikte 1 milyar lirayı aşan davasında da büyük bir indirim söz konusu olacak. Bu davada Doğan’ın lehine karar çıkmış Maliye bu kararı temyize götürmüştü. Eğer Doğan bu ödemeden de kurtulmak isterse cezası silinecek. Faiz de yeniden hesaplanacak. Üstelik anapara tutarı olan 386 milyon liranın da sadece yüzde 20’sini ödeyecek olan Grup bundan da kurtulacak. Bu tutar için 2005 yılından bu yana gecikme faizi hesaplandığında indirim sonrası 114 milyon liraya inecek. Böylece Doğan Grubu toplamda 1.4 milyar lira ödemesi halinde 4.8 milyar liralık vergi, cezası ve faizinden sıyrılmış olacak.

(soL - Haber Merkezi)