Duran Kalkan: AKP gitmeden Kürt sorunu çözülmez

Kürt sorunu ile ilgili “İnanıyorum ki Erdoğan bu işi çözer” dedikten sonra dün Başbakan Erdoğan’la görüşen Leyla Zana’nın açıklamalarına PKK’den tepki geldi. Duran Kalkan, ANF’ye verdiği röportajda "AKP gitmeden Kürt sorunu çözülmez" dedi.

Bağımsız milletvekili Leyla Zana’nın Haziran ortasında Kürt sorununu Erdoğan’ın çözeceğine inandığını söylemesinin ardından dün Başbakan’la yaptığı görüşmenin yankıları sürüyor. Görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Zana, Erdoğan’a “Oslo sürecine dönülmesini, KCK operasyonlarının ve askerî operasyonların durdurulmasını, Öcalan’ın ev hapsine alınmasını, Uludere katliamı ile ilgili devletin özür dilemesini ve anadilde eğitimin sağlanmasını” taleplerini ilettiğini söyledi.

Birkaç gün önce Özgür Politika gazetesinde Zana’nın çıkışını değerlendiren PKK yöneticisi Mustafa Karasu ise Leyla Zana’nın sözlerini “Güney Kürdistan’daki siyasi ilişkilerinin tezahürü” olarak nitelemiş ve şöyle yazmıştı: “Leyla Zana'nın konuşmaları çözümle de, barışla da ilgili olmayan konuşmalardır. Türkiye'nin Güney Kürdistan'daki siyasi ilişkilerinin başka bir tezahürüdür. Leyla Zana bunları söylemeden çok kısa bir süre önce Güney Kürdistan'daydı. Zaten güneyli siyasetçiler AKP'lilerle ilişkileri gereği her zaman 'AKP iyidir' demişlerdir. Dolayısıyla, Leyla Zana'nın söyledikleri de çözüm ve barış için bir değer ifade etmiyor. Sadece Kürdistan'da etkisizleşen AKP'ye bir nefes verme anlamına geliyor.”

Duran Kalkan’dan sert sözler
Dün basının Erdoğan-Zana görüşmesine kilitlendiği saatlerde Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) KCK Yürütme Kurulu Üyesi Duran Kalkan’ın röportajına yer verildi. Uzun röportajda CHP’nin Kürt sorunuyla ilgili gündeme getirdiği öneri de dahil pek çok noktaya değinen Kalkan, bir “askeri çözüm” süreci içinde olduklarını söyledi.

Son dönemde ön plana çıkan çabaları inandırıcı bulmadığını söyleyen Kalkan, CHP’nin girişiminin Kürt sorununa çözüm getirmeyi değil “AKP’yi kurtarmayı” hedeflediğini ileri sürdü. Kalkan şunları söyledi:

“CHP’nin birden bire ‘ben proje hazırladım, projem insancıldır, Kürt sorunun çözeceğim’ diyerek hükümetin karşısına çıkması da benzer bir durum ifade ediyor. Bazıları bunu, CHP’nin oy kazanma çabaları olarak tanımladı. Bir boyutu o olabilir ama aslına CHP’nin hazırladığı bir proje olarak da gözükmüyor. Çünkü bu projeye CHP’lilerden daha çok AKP’liler sahip çıktılar. Demek ki AKP’yi yöneten, AKP politikalarını oluşturan çevreler aslında CHP’yi de böyle bir sözde Kürt projesine yönelttiler. Aslında dikkat edelim, Kürt halkına bir hitabı yok, çağrısı yok, Kürtlerle sorunu çözme çabası yok. Sadece AKP’ye, MHP’ye çağrıları var, onlarla görüşmeleri var. Onun ötesine geçmiyor. Dolayısıyla Kürt sorununu çözme projesinden çok içinde bulunduğumuz süreçte Kürt halk direnişi karşısında zorlanan, yenilginin eşiğine gelen AKP’yi kurtarma projesine daha fazla benziyor.”

Sanal bir PKK yaratılıyor
Kalkan’ın, Leyla Zana’nın Erdoğan’la görüştüğü saatlerde yayına giren röportajda “sanal bir PKK yaratılıyor gerçekten PKK yönetimi, sorumluları, temsilcileri ne demişler, ne açıklamışlar, pratikte yaşananlar neler, ne anlama geliyor, buna hiç bakılmıyor” demesi de dikkat çekti. Kalkan PKK adına açıklamalar yapıldığını, görüşmeler yapıldığını, neredeyse silah bırakma kararı alındığını sözlerine ekledi.

“AKP yenildi”
Kalkan, PKK’nin gerçekten ne söylediğinin görmezden gelinmesinin sebebinin ise “AKP politikalarının artık işlememesi” olduğunu ifade etti. Duran Kalkan şöyle konuştu:

“Peki, buna neden bu kadar ihtiyaç duyuluyor? Çünkü AKP politikaları artık işlemiyor, boşa çıktı, yenilgiye uğradı. Bu gerçeği net olarak görmek gerekiyor. Bu noktada şu iki tespiti ben özellikle yapmak isterim: Birincisi AKP yöneticileri 21 Haziran 2011 genel seçimlerinde aldıkları yüzde elli bir oy oranını doğru değerlendirememişlerdir. İkincisi geçen bir yıl içerisinde Kürtlere, Kürt özgürlük hareketine karşı yürüttüğü savaşta AKP hükümeti yenilmiştir. Bu iki gerçeği herkesin çok iyi görmesi, anlaması gerekiyor. Mevcut durumda sanal ortamların neden yaratıldığı, CHP’ninki gibi sahte çözüm projelerine neden ihtiyaç duyulduğunu doğru anlamak da buna bağlı. O bakımdan da ancak geçen bir yılı doğru anlamak, doğru analiz etmek lazım.”

AKP’nin PKK’ye etkili bir darbe vurarak, operasyonları ve baskıları artırarak ve Suriye’de gelişecek savaşı körüklemek suretiyle bir ABD-PKK çatışması çıkararak PKK’yi yok etmeyi planladığını söyleyen Kalkan bu hesabın tutmadığını, bu nedenle AKP’nin yenilmiş olduğunu savundu. Kalkan sözlerine şöyle devam etti:

“BDP’den umduğunu bulamayınca bu sefer KDP’i devreye koydu, Amerika’yı devreye koydu. KDP başkanı Mesut Barzani’yi Amerika’ya davet ettirdiler. Oradan Ankara’ya davet ettiler, saatlerce görüşme yaptılar. KDP eliyle acaba PKK’yi aktif savaş konumundan geriye çekemez miyiz diye çaba harcadılar. Bu da olmadı, zaten KDP kendilerine verebilecek desteği veriyordu. Daha fazla destek vermesi yani PKK ile savaşması mümkün değildi. Nitekim ne savaşı göze alabildiler ne de PKK üzerinde öyle bir etkide bulunabildiler.”

“Tayyip Erdoğan KDP’den de umduğunu bulamayınca bu seferde bazı basın çevrelerini devreye koydu. Avni Özgürel gibi bazı kişileri sadece gazeteci değil bir arabulucu gibi Kandil’e gönderdi, görüşmeler yaptırdı, nabız yoklamasında bulunmaya çalıştı. Oradan da umduğunu bulamayınca ‘Kandil savaş baronları durmuyor’ diyerek bu sefer yeni arayışlara girdi. İşte yenisi CHP’nin sözde Kürt sorununa çözüm projesiydi.”

“Askeri çözüm sürecindeyiz”
Leyla Zana’nın dün Erdoğan’la yaptığı görüşmede çift taraflı silah bırakma önerisi yaptığı ve Oslo sürecinin yeniden başlatılması gerektiğini vurguladığı basına yansıdı. KCK yöneticisi Duran Kalkan ise ANF’ye verdiği röportajda Kürt sorununda iki yıl öncesinin şartlarının gündemde olmadığının altını çizdi. “Çözüm zeminin” silah bırakma müzakerelerinde değil Öcalan tarafından devlete sunulan protokoller zemininde yaratılabileceğini söyleyen Kalkan şöyle konuştu:

“Kuşkusuz içinde bulunduğumuz süreç bir çözüm sürecidir. Fakat geçmişte olduğu gibi siyasi çözüm süreci değil, askeri çözüm sürecidir. Biz iki yıl önce stratejik değişiklik yaptık. Artık mevcut AKP yönetimi devam ettikçe Kürt sorununun siyasi çözümünün gerçekleşemeyeceği kanaatine vardık. Dolayısıyla da AKP’yi siyasi yenilgiye uğratacak aktif bir mücadele konumuna geçtik, strateji değiştirdik. (…)”

“Öyle PKK silah bıraksınla veya çift yanlı ateşkes yapalımla böyle bir çözüm süreci gelişmez. Bunların zamanı geçti artık. Çünkü geçmişteydi. Bunların olduğu dönemde yoğun çaba harcandı. Süreç bunları çok aştı. Siyasi çözüm için müzakerede zemin olacak protokoller hazırlandı, hükümete sunuldu. Şimdi devrede bunlar var. Yoksa ateşkes ilan et tartışalım, konuşalım bunlar üç-dört yıl öncenin yaklaşımlarıydı.”

Kalkan, gelinen noktada “AKP’yle çözüm nasıl olacak” diye düşünülemeyeceğini ifade ederek, “AKP’nin Kürt sorununu çözeceğini, Tayyip Erdoğan’ın hala sorunu çözecek lider olduğunu söyleyenler geçmiş on yılı bir çırpıda yok sayıyorlar, üstünü çiziyorlar. Neye dayanarak bunu söylüyorlar, kanıtlarını göstersinler” dedi.