Diyarbakır'da polisin vurduğu 18 yaşındaki Nurhak hayatını kaybetti!

Diyarbakır'da 17 Temmuz'da "dur" ihtarına uymadığı iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurulan Nurhak Çartay yaşamını yitirdi.

Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde meydana gelen olayda seyir halinde iken "dur" ihtarına uymadığı iddiasıyla polisin açtığı ateşle ağır yaralanan Nurhak Çartay yaşamını yitirdi. Diyarbakır Devlet Hastanesinde Bitkisel hataya giren Çartay'ın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Polis "vurdum" dedi
DİHA'nın haberine göre, 17 Temmuz’da saat 01.00-01.30 sularında Balıkçıbaşı-Melikahmet civarında kendilerine ait Şahin marka araç ile seyir halinde iken polis tarafından durdurulmak istendiğini fakat ehliyetleri olmadığı için korktukları ve durmadıklarını söyleyen 16 yaşındaki Y. Çartay, polisin bunun üzerine araca doğru 5 el ateş ettiğini ve ateş eden polisin “Kolundan vurdum” diye bağırdığını iddia etmişti.

Ateş sırasında şoför koltuğunda oturan kardeşinin ensesinden yaralandığını söyleyen Y. Çartay, yaralı halde ağabeyi direksiyondayken aracın bir ya da bir buçuk kilometre uzaklaştıktan sonra arkadaşı Sercan Tokuş tarafından durdurulduğunu ve 112 Acil Servise haber verildiğini ifade etti

Dava açılacak
Nurhak Çartay’ın ablası Sitem Çartay (24) da görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre olay günü polisin iki eş arasında yaşanan kavga nedeniyle olay yerinde bulunduğunu, araç ile olay yerinden geçerken kardeşinin ise bu polisler tarafından durdurulmak istendiğini söylemişti. Çartay, meydana gelen olaya ilişkin olay yerinde bulunan mobese kameralardan faydalanılabileceğini dile getirdi.

Konuya ilişkin İHD Diyarbakır Şubesi aracılığı ile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusu sırasında savcının “Kardeşinin o sırada orada ne işi vardı. Polisler onları terörist sandığı için havaya ateş açmışlar. Daha önce orada 2 polis arkadaşımız teröristler tarafından şehit edilmiş” dediğini söyleyen abla Çartay, meydana gelen olayın peşini bırakmayacaklarını davacı olacaklarını kaydetmişti.