Diyanet İşleri Başkanı'nı 'şeyhülislam' ilan ettiler!

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Türkiye'ye gelerek Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'le görüştü. İkili görüşme sonrası yapılan açıklamalar, Türkiye'nin bölgesel rolünde islamcı kimliğin nasıl kullanıldığı konusunda çarpıcı bir örnek oluşturuyor.

Bosna-Hersek Reis-ül Uleması Mustafa Efendi Çeriç ve beraberindeki heyeti kabul eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Çeriç ile birlikte konferans salonunda basın açıklaması yaptı. Açıklamada Çeriç, Görmez'i "Şeyhülislam" ilan etti.

"Kurtuluş Savaşı'nın öncüleri alimlerdi"
Türk Diyanet yetkililerinin yanı sıra Hırvatistan Müftü Yardımcısı gibi toplam 16 kişilik misafir heyetin bulunduğu salonda ilk konuşmayı yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, konuşmasında Türkiye tarihinin islamcı bir bakış açısından yorumlanması çabasını yansıtan ifadeler kullandı.

Bosna-Hersek Reisül Ulema'sının Türkiye'ye ziyarette bulunmasından mutluluk duyduklarını belirten Görmez, Kurtuluş Savaşı'nda da birçok alimin hep öncülük yaptığını söyledi.  

Balkanlarda birçok milletin asıl kimliklerinden uzaklaştıklarını savunan Görmez, bu milletlerin kendi kimliklerine kavuşabilmesi için dini kurumlara büyük iş düştüğüne vurgu yaptı. "Bizim tarihi birliklerimiz var ve tarih bir nehir gibi akmaya devam ediyor" diyen Görmez, Bosnalı ve Türk Müslümanların birçok ortak özelliği bulunduğunu ifade etti.

Konuşması sırasında Türk ve Bosnalı müftülerin önceden üvey kardeş olduklarını fakat bugünkü toplantının ardından artık öz kardeş olduklarını söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konuşmasının sonunda ise salonda bulunan misafir heyete seslenerek, "Kendi ülkenize, kendi evinize hoş geldiniz" dedi.

"Mehmet Görmez Şeyhülislam'dır"
Bosna-Hersek Reisül Ulema'sı Mustafa Çeriç, konuşmasının başında Mehmet Görmez'e "şeyhülislam" diye hitap etti. Görmez'den ya da salondaki diğer resmi görevlilerden, bu hitaba herhangi bir itiraz gelmedi. Şeyhülislamlık, 1924 yılında TBMM tarafından kaldırılmıştı.

Türkiye'ye büyük bir özlem duyarak geldiklerini belirten Çeriç, Türkiye'deki Müslümanlarla daha koordineli çalışarak dünyadaki Müslümanların durumunu iyileştirecek çalışmaları sürdürmek istediklerini söyledi. Avrupa'da Müslüman olmanın kolay olmadığını söyleyen Mustafa Efendi Çeriç, "Ama 82 milyonluk bir toplumun parçası olarak daha kolaydır. Bugün biz kendimizi böyle hissediyoruz" diye konuştu.

"Türkiye ile Bosna-Hersek birliği"
Türkiye ile Bosna-Hersek'in artık birlik olduğuna vurgu yapan Çeriç, "Biz artık herkesin işgal edebileceği, tecavüz edebileceği küçük bir toplum değiliz. Biz artık büyük bir toplumun parçasıyız. Ve bundan da büyük mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Cemaat okullarına gönderme
AKP'nin bölgede nüfuz artırmaya yönelik dış politikasında en önemsediği coğrafyalardan biri Balkanlar idi. Burada siyasi nüfuzun yanı sıra, işadamlarının yatırımları ve cemaatlerin okulları kullanıldı.

Çeriç de Bosna-Hersek'te Türk kolejlerinin gittikçe yaygınlaştığını kaydederek, Bosna'da Türkçe dilinin yaygınlaşması için okullarda Türkçe'yi zorunlu ders olarak okuttuklarını da söyledi.

Yabancı basını takip ettiklerinde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ismini dünya Müslümanlarının tarihini değiştiren bir lider olarak duyduklarını belirten Çeriç, bundan da büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

(soL - Haber Merkezi)