Diyanet İşleri Başkanı’na göre ‘bu ülkede herkes mümin’

Türkiye'deki cami sayısının hastane ve okul sayısıyla karşılaştırılmasından rahatsız olduğunu açıklayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Bu ülkede herkes mümindir ama herkes hasta değil” şeklinde konuşarak laiklik ilkesini hiçe saydığını gösterdi.

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesindeki Hacı Firdevs Konukoğlu Camisi'nin açılışına katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, camilerin sayısı ile okul ve hastanelerin sayısının karşılaştırılmasından rahatsız olduğunu açıkladı.

AA’nın haberine göre Türkiye'de 85 bin 600 caminin olduğunu ve bunlardan 56 bininin köylerde bulunduğunu söyleyen Görmez “Biz mabedi, İstiklal Marşı'na yerleştirmiş bir milletiz. Cami aynı zamanda bizim özgürlük mekanımızdır, bağımsızlığımızın simgesidir. Onun için cami sayısı üzerinden tartışmak doğru değildir” şeklinde konuştu.

Camileri hastane ve okulla mukayese etmenin de kendisini üzdüğünü kaydeden Görmez, hastane ve okul ile caminin birbirinin alternatifi olmadığını söyledi.

“Bu ülkede herkes mümindir ama herkes hasta değil”
Görmez konuşmasına şu sözlerle devam ederek Anayasa’daki laiklik ilkesini hiçe saydığını ortaya koydu:

“Bunlar birbirinin alternatifi değildir. Bu ülkede herkes mümindir ama herkes hasta değildir. Dolayısıyla hastane, okul ve cami sayısını mukayese ederek spekülasyon yapmak, bu ülkenin güzel insanlarına yakışmıyor.”

Caminin hayatın kalbinde olması gerektiğini iddia eden Görmez, caminin hiçbir zaman hayatın kıyısında köşesinde ve dışında yer almaması gerektiğini savundu.

Kadınların, çocukların ve gençlerin camilerle çok daha iyi buluşması ve haşır neşir olması gerektiğini anlatan Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak camileri halkın bütün kesimlerine açmak için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını aktardı.

“Hiçbir üniversite mabetsiz olmamalı”
Gaziantep’te bulunan Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde yapımı devam eden cami inşaatını da inceleyen Görmez, her kampüste mabet bulunması gerektiğini savunarak şöyle konuştu:

“Hiçbir üniversite mabetsiz olmamalı. Öğrencilerimizin zemin katlarda, izbe mekanlarda ibadet etmeye mahkum olmaları, bu milletin kültürüne, tarihine ve medeniyetine yakışmaz.”