Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Davutoğlu: Rapor BM raporu değil

AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nın ardından değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası planda Türkiye'ye yoğun bir desteğin bulunduğunu iddia ederken, basına sızan raporun BM'yi bağlamayacağını söyledi.

Yayın Tarihi: 03.09.2011 , 18:53 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

AB ve geleceğine ilişkin konular ile AB'yi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alındığı "Gymnich" toplantılarının ikinci gününe aday ülkelerin dışişleri bakanları da katılırken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu toplantıdan sonra TRT Haber'in sorularını yanıtladı.

AB'nin komşuluk politikaları ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile ilgili politikalarının konuşulduğunu belirten Davutoğlu, kendisinin de "Arap Baharı" hakkında bir sunum yaptığını söyledi. Mavi Marmara raporu hakkında da konuşan Davutoğlu, İsrail'i, "bölge realitesini anlamayan, kendi içi realitesini bile anlamaktan aciz bir görünüm sergilemekle" suçladı. Hükümette şu anda aşırı ırkçı görüşlerin de bulunduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Bizim tavrımız bir devlet olma, vatandaşının hakkını savunma tavrıdır" dedi.

Türkiye adalet divanına gidecek
Basına sızan Mavi Marmara raporu hakkında da görüş bildiren Davutoğlu şunları söyledi:

"Bu rapor BM raporu değil. Herhangi bir mekanizmadan geçmiş bir rapor değil. İki siyasetçinin yazdığı rapor. Belirleyeci bir yönü yoktur, danışma raporu mahiyetindedir. Bu raporda abluka dışında israili açıkça suçlayan bölümler de var. Bu komisyondan beklentimiz Türkiye İsrail ilişkilerini düzeltmek için konjonktürel bir rapor değil, uluslararası ilkelere uygun bir rapor hazırlanmasıydı. Beklentimiz, uluslararası sularda 9 sivili öldürme hakkını nereden alıyor. Bağlayıcı olan Uluslararası adalet Divanı'dır. Biz de buyrun Adalet Divanı'na gidelim diyoruz. Önümüzdeki hafta içinde gerekli hukuki prosedürü başlatıyoruz."

Füze kalkanı tartışmalarını da değerlendiren Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin kaygılarını da kapsayan bir kararın geçen seneki Lizbon zirvesinden çıktığını ve Türkiye'ye füzelerin değil, radar sistemlerinin yerleştirileceğini iddia etti.

(soL - Haber Merkezi)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.