Çiçek: Olay Türkiye-İsrail sorunu değil

Bugün gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, toplantıda İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırı ile ilgili gelişmelerin ele alındığını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, bazı dış gelişmeler hakkında kurul üyelerini bilgilendirdiğini anlatan Çiçek, toplantıda Gazze'ye yardım götüren konvoya yapılan saldırı, İran ve Kırgızistan'daki gelişmelerin ağırlıklı gündem konuları olduğunu belirtti.

Gazze’ye yardım götüren konvoya yapılan saldırının ardından İsrail'in kuracağı komisyonun Türkiye'yi tatmin etmeyeceğini belirten Cemil Çiçek, Türkiye'nin, BM'nin uluslararası komisyon kurulması teklifini kabul ettiğini fakat İsrail'in bunu kabul etmemesi halinde alınacak tedbirlerin gündemde olduğunu belirtti.

İsrail’in Gazze'ye yardım götüren konvoya saldırmasına dair "Olay bir Türkiye-İsrail meselesi değildir, İsrail ile uluslararası hukuk arasındaki bir sorundur. Çünkü olayın, terörün cereyan ettiği alan, uluslararası sulardır. Dolayısıyla uluslararası bir hukuki sorun var ve bu sorunun birinci derecede muhatabı İsrail'dir” diyen Çiçek, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırıda yaralıların ve hayatını kaybedenlerin çoğunun Türk vatandaşı olması dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti olarak bu olayı uluslararası hukuk çerçevesinde dünyanın ve uluslararası kuruluşların gündemine taşıdıklarını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Çiçek, BM Genel Sekreterinin ortaya koyduğu teklifi kabul ettiklerini belirterek, İsrail’in henüz bu teklife cevap vermediğini ve İsrail’in bu teklifi kabul etmemesi durumunda alınacak tedbilerin görüşüldüğünü belirtti. Tedbirlerin içeriğine dair bir açıklama yapılmazken bunların 'gelişmelere bağlı' olarak ifade edileceği belirtildi.

Çiçek, ABD’ye ve diğer ülkelere bu konuda dayanışma içerisinde olmalarını konusunda .ağrıda bulundu.
(soL – Haber Merkezi)