Sayfa yolu
Cemaatler 'Kırmızı Kitap'tan çıkarılacak
Yayın Tarihi: 28.06.2010 , 13:35 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
Milliye gazetesi yazarlarından Aslı Aydıntaşbaş, bugünkü "Kırmızı Kitap'ta köklü değişim" başlıklı yazısında, "Kırmızı Kitap" veya "Gizli Anayasa" olarak anılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin yeniden yazılacağını, yeni belgede, Fethullahçı, Süleymancı ve Nurcu cemaatlerinin iç tehdit olarak tanımlanan "irticai faaliyet" kapsamından çıkarılacağını belirtti.
Başbakanlık'ın ilgili kurumlara gönderdiği taslakta çarpıcı gelişmelere yer verilen yazıda, dış tehditlerin de, AKP hükümetinin "komşularla sıfır sorun" çerçevesinde düzenleneceği, İran ve Yunanistan'ın dış tehdit kapsamından çıkarılacağı ifade edildi.
İçeriği hiçbir zaman açıklanmayan, beş yılda bir güncellenen ve en son da 2005 yılında "irtica"nın öncelikli iç tehdit sayıldığı Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde yapılacak bu köklü değişikliklerde, inisiyatifin bu kez TSK'da değil AKP hükümetinde olacağı yorumunda bulunuldu.
"İrtica"ya yeni tanım
Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ndeki eksen değişimini, son dönemlerde cemaatler ve dinci yapılanma konusunda yaşanan gelişmelere paralel bir şekilde, bu yılın Şubat ayında AKP'li milletvekilleriyle yaptığı bir kapalı toplantıda, “Siyaset Belgesi ile ilgili eksiklikler üzerinde çalıştık. Demokratik sürecin gereğini yapacağız. Bundan sonra asla iç tehdit olmayacak” sözleriyle daha önce haber vermişti.
Aslı Aydıntaşbaş'ın yazısında da, Başbakanlık ve MGK Genel Sekreterliği tarafından İçişleri Bakanlığı, MİT ve Genelkurmay’a da gönderilen taslaklarda, geçmişten farklı olarak cemaatlere yer verilmediğini, ana metinde “irtica” başlığı kalmakla birlikte, “irticai faaliyetler” başlığında sadece El Kaide ve Hizbullah gibi "aşırı dinci terör örgütleri" olarak tanımlanan yapılanmaların olduğu, buna karşın geçmişte Kırmızı Kitap’ın eklerinde açıkça ismiyle telaffuz edilen Süleymancılık, Nurculuk, Fethullah Gülen hareketi gibi cemaatlerin, yeni belgede bulunmayacağı haberi verildi.
Milli Güvenlik Siyaset Belgesi nedir
Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, ülkenin karşı karşıya bulunduğu düşünülen iç ve dış tehditlerin tanımlandığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin, çeşitli kurumlardan görüşler alarak hazırladığı ve Milli Güvenlik Kurulu'na taslak halinde sunduğu, ardından da MGK'nın onayladığı bir belge olarak biliniyor. Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren belge, her beş yılda bir yenileniyor. Halen yürürlükte olan belgede "iç tehdit unsurları", "irtica", "bölücülük" ve "aşırı sol" olarak sıralanıyor
(soL-Haber Merkezi)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.