Büyük 'yolsuzluk' operasyonu: Hükümete yakın çok sayıda kişi gözaltında!

Bu sabah saatlerinde İstanbul merkezli "yolsuzluk ve rüşvet" operasyonu yapıldı. Hükümete yakın çok sayıda kişi gözaltına alınırken, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu ve Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu gözaltına alınan isimler arasında.

İstanbul'da büyük bir "yolsuzluk ve rüşvet operasyonu" başlatıldı. İstanbul polisinin bu sabah üç ayrı noktada başlattığı operasyon kapsamında toplam 49 kişi gözaltına alınırken, 7 kişi hakkında da arama kararı çıkarıldı.

Dört Bakanlığın danışmanları gözaltında
Hürriyet'te yer alan habere göre 4 bakanlığa bağlı danışmanların gözaltında olduğu ileri sürüldü. Çevre Bakanlığı Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Çevre Bakanı Danışmanı Sadık Soylu ve Zafer Çağlayan’ın Özel Kalem Müdürleri Mustafa Behçet Kaynar ve Onur Kaya'nın da gözaltına alındığı kaydediliyor.

Sadık Soylu'nun AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun amcasının oğlu olduğu öğrenildi.

Operasyon 1 yıldır hazırlanıyor
Cemaate yakınlığı ile bilinen Bugün TV'de yer alan haberde, operasyonun 1 yıldır süren teknik takip sonucunda yapıldığı belirtildi.

Üç bakan oğlunun da aralarında bulunduğu 20 kişinin gözaltında olduğu ifade edildi.

Ali Ağaoğlu gözaltında
Polis pek çok işadamının evine baskınlar yaparken, operasyonda şimdiye kadar 18 gözaltı olduğu öğrenildi. Marmaray güzergahı üzerinde imar yolsuzlukları ve TOKİ ihaleleri de operasyon gerekçeleri arasında...

Gözaltına alınanlar arasında Ali Ağaoğlu'nun ve Reza Zarrab'ın da olduğu bilgisi geldi.

Güler, Çağlayan ve Bayraktar'ın oğulları da gözaltında
İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler ve Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu da gözaltına alındı.

Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar da gözaltına alınan isimler arasında.

Bugün TV'de yer alan habere göre bir bakan yakının daha gözaltına alındığı belirtildi.

Binali Yıldırım'ın oğlu da gözaltında iddiası
Gazeteci Tufan Türenç, Ulaştırma Bakanı, İzmir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım’ın oğulunun da gözaltında olduğunu iddia etti.

Halkbank Genel Müdürü ve Fatih Belediye Başkanı gözaltında
Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan da gözaltında.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de gözaltına alındı.

Emlak Konut Genel Müdürü de Emniyet'te
Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, bilgisine başvurulmak üzere Emniyet'e çağırıldı.

Trabzonspor Başkanı gözaltında
Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu da İstanbul’da bu sabah başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alındı. Hacıosmanoğlu, İsviçre’nin Nyon kentindeki kura çekimi dönüşünde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda polis tarafından gözaltına alındı.

Yorum İnşaat'ın sahibi Osman Ağca da gözaltında
"Rüşvet ve yolsuzluk" operasyonu kapsamında Yorum İnşaat'ın sahibi Osman Ağca'nın da gözaltına alındığı öğrenildi.

Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı da gözaltına alınan isimler arasında.

Koruma kurullarına baskın
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'den sonra gözaltılar Fatih bölgesinden sorumlu kurullar da dahil olmak üzere Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlükleri'ne uzandı.

Buralarda özellikle Beyoğlu Sulukule ve Fatih'te yapılan usulsüz işlemler üzerinde durulduğu belirtiliyor.

Radikal'den Elif İnce'nin haberine göre, Üç kurul müdürü ve iki raportör gözaltında.

* İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Yener Çavdar (Beyoğlu, Eyüp, Kağıthane ve Şişli'den sorumlu)
* 2 Numaralı Yenileme Alanı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Raşit Şentürk (Süleymaniye dışında Fatih İlçesi'ndeki tüm yenileme alanları, Tuzla ve Zeytinburnu yenileme alanlarından sorumlu)
* İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Günseli Aybay (Fatih ve Zeytinburnu'ndan sorumlu)
* 5 Numaralı Koruma Kurulu Üyesi aynı zamanda TOKİ çalışanı Yavuz Çelik
* Eski röleve müdürü mimar Hüseyin Başçetin
* İki kurul raportörünün de gözaltında olduğu öğrenildi.

Operasyonu Zekeriya Öz yönetiyor
Hürriyet'te yer alan bilgiye göre, operasyon Ergenekon Davası eski savcısı, şu anki İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Zekeriya Öz ile ona bağlı olarak görev yapan savcı Celal Kara tarafından yürütüyor.

Çolakkadı'dan açıklama
İstanbul Cumhuriyet başsavcısı Turan Çolakkadı, yaptığı açıklamada operasyonların kendi savcılıklarınca yürütüldüğünü ifade ederek, "Bir başsavcıvekilimiz de nezaret ediyor operasyona. Şu an için bilgi veremiyoruz" açıklamasında bulundu.

Şu ana kadar gözaltına alınan isimler şöyle:
İşadamı Ali Ağaoğlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, sanatçı Ebru Gündeş'in eşi işadamı Reza Zerrab, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Çevre Bakanlığı Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Çevre Bakanı Danışmanı Sadık Soylu, Zafer Çağlayan’ın Özel Kalem Müdürleri Mustafa Behçet Kaynar ve Onur Kaya.

Meclisten bir kare
Mecliste AKP sıralarından bir kare:

Cemaat'in Polis kökenli yazarı Emre Uslu, "Bakıyorum AKP'li arkadaşlar yolsuzluk operasyonunu destekliyor. Bu çok sevindirici bir durum. Umarım "RESMİ GÖRÜŞ" gelince değişmez görüşleri" açıklaması yaptı. Bu açıklama, operasyonun Cemaat'in hamlesi olduğu yorumlarını da beraberinde getirdi.