BOP'tan sonra Nabucco

Bakü-Tiflis-Ceyhan’ın ardından ülkeyi ikiye bölen bir diğer boru hattı projesi olan Nabucco’nun mahiyeti, Erdoğan’ın itiraf niteliğindeki açıklamasıyla ortaya çıktı. Erdoğan adeta BOP’u tarif etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açıkça Rusya’yı hedef alan ve Türkiye’yi ikiye bölen Nabucco Projesi için “yalnızca bir enerji projesi değil, aynı zamanda bir barış projesi” açıklamasında bulundu.

Erdoğan’ın açıklaması, başından bu yana tartışmalı olan ve pek çok kaygıya kaynaklık eden projenin gerçek siyasi mahiyetini de ortaya koyuyor.

BOP da barış projesiydi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı “Ulusa Sesleniş” konuşmasında “Nabucco’yu sadece bir enerji projesi olarak değil, farklı devlet ve toplum yapılarını buluşturacak, kaynaştıracak bir barış projesi olarak da görüyoruz” diye konuştu.

Hatırlanacağı üzere ABD’de Bush yönetimi, Büyük Ortadoğu Projesi’nin (BOP) de bir “barış projesi” olduğunu açıklamış Başbakan Erdoğan ise sayısız kez tekrarladığı “BOP’un eşbaşkanıyım” iddiasıyla Ortadoğu’yu kana boğan bu projeye ortak olduğunu dillendirmişti.

Asya’dan Avrupa’ya kutuplaşma
Erdoğan, Rusya’nın Avrupa’ya enerji nakline alternatif olması için tasarlanan ve bu yönüyle bölgede siyasi kutuplaşmaya neden olması beklenen projeyi “yeni bir dostluk ve işbirliği döneminin başlangıcı” olarak niteledi.

Erdoğan, “Nabucco Projesi’ni sadece Türkiye ve diğer ortak ülkeler için değil, Asya’dan Avrupa’ya uzanan çok geniş bir coğrafyada yeni bir dostluk ve işbirliği döneminin başlangıcı olarak görüyoruz” diye konuştu.

“İnşallah Ortadoğu’yu da kapsayacağız”
Anlaşma için atılan imzalarla Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerde de yeni bir sayfa açıldığına işaret eden Erdoğan, Ortadoğu’ya yönelik emperyalist kapsama niyetini de açıkça ortaya koydu.

Erdoğan “İnşallah daha sonraki aşamalarda Ortadoğu coğrafyası da bu projenin bir parçası haline gelecektir, umudumuz, beklentimiz bu yöndedir” dedi.

“Türkiye merkez üs”
Nabucco’nun devamının da geleceğini ima eden Erdoğan, bölgedeki gerilim kaynağının merkez üssünün Türkiye olmasını da açıkça temenni ettiğini söyledi. Erdoğan, “Nabucco’nun, Türkiye’yi bölgenin ve dünyanın enerji haritasında bir merkezi üs, bir enerji koridoru haline getirecek olan bir dizi projenin en önemli ayaklarından birisidir” diye konuştu.

Erdoğan, Türkmen doğal gazının Türkiye’ye naklini ve Irak doğalgazının Kerkük-Yumurtalık Hattı’na paralel bir boru hattı vasıtasıyla Türkiye’ye sevkini sağlayacak diğer önemli projelerde de önemli ilerlemeler sağladıklarını sözlerine ekledi.

“Diğer projelere ilham verecek”
Azerbaycan, Türkmenistan, Irak ve Mısır başta olmak üzere, Hazar ve Orta Doğu bölgelerinde bulunan diğer doğalgaz üreticisi ülkelerin de zaman içinde bu bölgesel projenin bir parçası olacaklarına inandıklarını dile getiren Erdoğan, projeyle ilgili “Türkiye’nin sorumluluğunun farkındayız” dedi.

Erdoğan şöyle konuştu: “Türkiye olarak bu projenin hem ülkemize, hem de bölgemize getireceği kazanımların farkındayız, sorumluluklarımızın gereğini de bihakkın yerine getirmekte kararlıyız. Bu projenin getireceği yeni imkanlar, diğer bölgesel projelere de hız kazandıracak, ilham verecek.”

Erdoğan, önemli doğal gaz üreticilerinden olan Katar’ın, Türkiye’de kurulacak bir tesis aracılığıyla projeye katılmasının da gündemde olduğunu açıkladı.