Bilimden sorumlu Bakan Nihat Ergün Adnan Oktar'ı aratmadı: 'Darwinizm inanca dönüştürülüyor'

Evrim Teorisi'ne ilişkin konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Darwinizm inanca dönüştürülüyor" açıklamasında bulunurken, evrenin nasıl oluştuğunu açıklamaya çalışan Big Bang teorisini de "Bu patlamanın arkasında Allah'ın iradesi var" sözleriyle değerlendirdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Akşam gazetesinden Ebru Toktar Çekiç'e verdiği röportajda bilime "ilginç" kriterler getirdi. Bir şeyin doğru olması durumunda bilimsel niteliğini kaybedeceğini savunan Ergin, Darwinizm'in inanca dönüştürüldüğünü iddia etti. Ergin, evrenin oluşumunu açıklamaya çalışan Big Bang teorisini ise "Bu patlamanın arkasında Allah'ın iradesi var" sözleriyle değerlendirdi.Ergün'ün açıklamaları şöyle:

"Bir şey doğruysa bilimsel olamaz"
- Bir şeyin bilimsel olması, mutlak doğru olmadığının baştan kabul edilmesidir. Bilimsel teoriler, mutlak doğru sayılamazlar. Eğer mutlak doğru sayılırlarsa bilim olmaktan çıkar, inanca dönüşürler. Evvela bunu kabul etmek gerekir. Bizdeki hastalık şu ki bilimsel bir olayı inanca dönüştürmeyi çok çabuk beceriyoruz. Bilim ve inançlar arasında bazı çok önemli farklılıklar vardır. Mesela bir şeyin bilimsel olması için ondan şüphe edilmesi lazım. Şüphe edilmezse bilimsel olmaz. Ya doğru değilse ya yanlışsa? gibi Soru işaretleri olacak ki araştırmalar devam etsin. Ama inançtan şüphe edilirse o inanç, inanç olmaz.

- İnançları bilimsel ölçülerle ölçmeye kalkarsanız yanlış yapmış olursunuz. Ölçülmez çünkü! İnançların böyle bir şeye de ihtiyacı yoktur. Mesela bir insan 'Allah'a inanıyorum ama şüphem var' diyorsa o zaman inanmıyor demektir... Şüphen olmayacak ki inanç olsun. Ahirete inanıyorum diyen insan, bunun varlığını da yokluğunu da ispat edemez, buna da gerek yoktur zaten. Çünkü inanan bir adamın böyle bir ispata ihtiyacı yoktur.

"Darwinizm inanca dönüştürülüyor"
- Darwin'in TÜBİTAK dergilerinden çıkarıldığı iddiası doğru değil. TÜBİTAK'ın telif hakkı ödeyerek bastırıp, dağıttığı bilimsel kitaplar var. Darwin'in teorisi de bu kitaplarda işleniyor. Türkiye'nin sorunu Darwinizm'in inanca dönüştürülmesidir. Kardeşim bu bir inanç değil ki. Bunu niye dönüştürüyorsun? Darwin'in teorisi, bilimsel bir teori, ama inanç değil. İnsanlar da bunu mutlak doğru olarak algılamamalı zaten! İnançlarla bunu mukayese etmenin anlamı yok. Darwinizm, bilimsel olarak kaldığı müddetçe bir problem yok. Bunu inancın yerine geçirmeye çalışırsanız, sizinki de inanç olur, bilim olmaktan çıkar ve o zaman çatışma yaşanır.

- CERN'de Tanrı parçacığını bulamadılar, ama izine rastladılar. Çok sayıda araştırmacımız orada proje yürütüyor. Ama CERN'e tam üyeliğin yüksek bir maliyeti var. Bunu araştırıyoruz.

"Big Bang'in arkasında Allah'ın iradesi var"
- (Vatikan'ın tanrı parçacığına sıcak bakmamasının sorulması üzerine) Karşı çıkmalarına gerek yok. Diyelim ki evren öyle yaratıldı, bilimsel olarak bunu yakaladık. Din adamlarının bundan kaygılanmalarına gerek yok. En sonunda 'bu patlamayı kim yaptı' diyecekler. Bu patlamanın arkasında Allah'ın iradesi var. Allah'ın varlığına inanmak, bir gayptır. Varlığı yokluğu ispat edilemez. Bilim de Tanrı var mıydı, yok muydu diye bir şey ararsa zaten bulamaz. Bilim alanı ile inanç alanı bu konuda çatışmaz.

"Bilim merkezleri inşa edeceğiz"
- Bakan Nihat Ergün, 81 ilde kurulacak bilim merkezlerinin dünyadaki gelişmiş ülkelerden esinlenerek inşa edileceğini de kaydederek, şu bilgileri verdi, "Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu kararı ile bilim merkezleri kurma kararı aldık. Mesela kitapta 'yerçekimini' okuyor, ama yer çekimi olmazsa ne olduğunu bilmiyor. İşte yer çekiminin olmadığı ortamları görüp, onları yaşatmayı planlıyoruz."