BDP'nin çağrısıyla başlayan “Topyekûn direniş” eylemi hayatı durdurdu

BDP’nin çağrısıyla cezaevlerinde süren açlık grevlerine destek sunmak için yapılan “Topyekûn direniş” eylemi bu sabah başladı. Diyarbakır başta olmak üzere birçok ilde kepenkler açılmazken, halkın büyük çoğunluğu çocuklarını okula göndermedi.

Barış ve Demokrasi Partisi’nin Kürt yurttaşlara yaptığı 30 Ekim’de “hayatı durduruyoruz” çağrısı sonucu hayat durma noktasına geldi.

Diyarbakır’da hayat durdu
Diyarbakır, Şırnak ve Hakkâri’nin de aralarında bulunduğu birçok ilde hayat dururken, aileler çocuklarının okullara göndermedi, esnaf kepenk açmadı, işçiler işlerine gitmedi.

Eylemin en etkili olduğu yerlerden olan Diyarbakır’daki duruma ilişkin bir haber geçen ANF, esnafın kepenk açmadığını, şoförlerin kontak kapattığını, belediye çalışanlarının iş başı yapmadığını ve öğrencilerin okulları boykot ettiğini duyurdu. Habere göre günün ilerleyen saatlerinde halkın sokağa çıkarak büyük yürüyüşler düzenlemesi bekleniyor.

Şırnak'ta da hayat durdu
BDP'nin çağrısıyla düzenlenen eylemlerde Şırnak'ta da hayat durdu. Şırnek merkez ve ilçelerinde kepenkler kapatılırken, okullar da boykot edildi. İlçede fırın ve nöbetçi eczaneler dışında tüm yerler kapalı.

Van, Batman ve Hakkari’de kepenkler açılmadı
“Topyekûn direniş” eylemi kapsamında Van’da da esnafın büyük çoğunluğu kepenkleri açmadı. Kentin birçok noktasında okullarda eğitim yapılmadığı belirtilirken, polisin kent sokaklarında büyük önlemler aldığı bildirildi.

Batman’da da Diyarbakır ve Van’da olduğu gibi hayat durma noktasına geldi. Esnaf kepenkleri kapatırken, çocuklar okula gönderilmedi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla kepenkler açılmadı. İlçe merkezinde geniş güvenlik önlemi alınırken, BDP’lilerin öğle saatlerinde oturma eylemi yapacağı bildirildi.

Mersin Akdeniz İlçesi’nde “Topyekûn direniş” eylemi
Mersin’in merkez Akdeniz ilçesine bağlı Güneş, Şevketsümer, Yeni Hal, Gündoğdu, Siteler, Çay, Çilek Özgürlük ile Merkez Toroslar ilçesine bağlı Demirtaş, Kurdali ve Mevlana mahallesinde esnaf kepenk açmazken, öğrenciler de okulları boykot etti.

Akdeniz Belediyesi çalışanları da işe gitmedi. Öte yandan HDK öncülüğünde bugün saat 12.00’da AKP Akdeniz ilçe binası önüne siyah çelenk bırakılacak. Ayrıca bugün çok mahallede yürüyüşlerin olması bekleniliyor.

BDP’den cezaevi önünde Grup Toplantısı
BDP Grubu bugün TBMM’de değil, Diyarbakır E Tipi Cezaevinde saat 13.00’te toplanacak. BDP’den gönderilen bilgi notunda, açlık grevleri dolayısıyla BDP Grup toplantısının saat 13.00’te Diyarbakır'da E Tipi Cezaevi önünde yapılacağı ve grup toplantısında BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın konuşacağı belirtildi.