BDP'nin açlık grevi eylemlerine müdahale: 'Topyekün direniş'e 'topyekün saldırı'

BDP’nin “Topyekün Direniş” çağrısıyla birçok ilde gerçekleştirilen yürüyüş ve eylemlere polis saldırıları başladı. İstanbul Okmeydanı’nda polisin müdahalesi sürerken Mardin Nusaybin’de bir kişi gözüne gaz bombası isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Diyarbakır Valiliği ise kentte OHAL ilan etti.

Güncelleme 17:15

Polis amiri eyleme katılanlara küfretti
Okmeydanı'nda polis amirinin eyleme katılanlara yönelik küfürleri saniye saniye kaydedildi. İMC'nin haberine göre, gaz bombası atan polislerin yanında beliren polis amiri eylemcilere küfür ederken görülüyor. Görüntüler şu şekilde:


Güncelleme 16:35

Barış Anneleri'nin çadırına gaz bombası atıldı
İstanbul Okmeydanı sokaklarını gaza ve tazyikli suya boğan çevik kuvvet ekipleri, Sibel Yalçın Parkı'nda üç günlük açlık grevi yapan Barış Anneleri'nin çadırına da saldırdı. Sibel Yalçın Parkı'nı abluka altına alan polisler çadırın içerisine gaz bombası attı ve tazyikli su sıktı. Çadırda sadece anneler olduğu uyarısını dikkate almayan polis, daha sonra çadıra biber gazı attı. Çadırda bulunan barış anneleri fenalaştı. Olay yerinde bulunanlar polislerin baygın halde yatan annelerin üzerine biber gazı atmaya devam ettiğini ifade etti.

Önder: "Bizleri tehdit eden AKP"
Sibel Yalçın Parkı'na gelen BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel açıklama yaptı. Yoğun gaz bombalarına da maruz kalan Tuncel, bütün bu saldırıların Kürtlerin taleplerini boğmak için olduğunu ve Başbakan’ın ölümlerin önünü açan bir yaklaşımda olduğunu belirtti. Sırrı Süreyya Önder de, "Burada eylemciler tehdit eylemi yapıyormuş. Bunun neresi tehdit. Asıl bizleri tehdit eden AKP" diye konuştu.


Güncelleme 16:06

Demirtaş: "Öcalan'ın Diyarbakır'a gelmesini istiyoruz"
Diyarbakır Valiliği'nin Diyarbakır'da OHAL ilan etmesi üzerine Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde grup toplantısını gerçekleştiremeyen BDP milletvekilleri cezaevinin yanında bulunan Dicle Yas Evi'nde açıklama yaptı. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "İmralı ile ailesi ya da avukatlarının değil bizlerin görüşmesi gereklidir. Biz Mehmet Öcalan'ın İmralı'ya gitmesini değil Abdullah Öcalan'ın buraya gelmesini istiyoruz" dedi.


Güncelleme 15:24

Okmeydanı'nda ülkücülerin saldırdığı iddia edildi
DİHA'nın haberine göre, İstanbul Okmeydanı'nda AKP İstanbul İl Başkanlığı'na yürümek isteyen kitleye polisin müdahalesi devam ederken eyleme katılan BDP Sultanbeyli ilçe yöneticisi Hüseyin İnedi ve BDP üyesi Ziya Erol'un "ülkücü" olduğu belirtilen bir grubun bıçaklı ve sopalı saldırısına uğradığı iddia edildi.

Saldırı sonucu İnedi ağır yaralanırken, Erol'un burnunun kırıldığı bilgisi verildi. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan İnedi ve Erol'un tedavi altına alındığı ifade edildi.


Güncelleme 14:38

ANF'nin haberine göre, Şırnak'ın Cizre ilçesinde aralarında Belediye Başkanı Mustafa Gören ve BDP'li yöneticilerin de bulunduğu binlerce kişinin yapmak istediği yürüyüşe polis izin vermedi. Halkın yürümek istemesi üzerine polis gaz bombası ve tazyikli su ile saldıra geçti, ilçede çatışmalar yaşanıyor.


Cezaevlerinde süren açlık grevlerine dikkat çekmek için “Topyekün Direniş” çağrısında bulunan BDP’nin birçok ilde gerçekleştirdiği eylem ve yürüyüşe polis saldırıda bulundu. İstanbul Okmeydanı’nda AKP İstanbul İl Başkanlığı’na yapılmak istenen yürüyüşe polis müdahalede bulunurken Mardin’de bir kişi gözüne gaz bombası isabet etmesiyle ağır yaralandı. Diyarbakır Valiliği kentte eylem, basın açıklaması ve yürüyüşleri yasakladı.

ANF’nin haberlerine göre, BDP’nin ‘Topyekün Direniş’ eylemlerine polis saldırıda bulunuyor. Birçok ilde esnaf kepenk açmazken öğrencilerin de okula gitmediği belirtildi.


İstanbul’da AKP’ye yürüyen kitleye polis saldırısı
İstanbul Okmeydanı’nda Şark Kahvesi’nden AKP İstanbul İl Başkanlığı’na yapılacak yürüyüşe polis izin vermedi. Şark Kahvesi'ne çıkan bütün yollara çevik kuvvet polisleri, panzer ve TOMA'larla yığınak yapıldı. Yürüyüşü gerçekleştirmek isteyen kitleye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale ederken gerilim devam ediyor.

Şırnak’ta çok sayıda kişi yaralandı
Şırnak'ta BDP il binası önünde bir araya gelen binlerce kişi Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmesi üzerine polis gaz bombalarıyla müdahalede bulundu. Yoğun gaz bombasıyla müdahale gerçekleşirken çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Yürüyüşe devam etmek isteyen kitleyle polis arasında çatışmalar sürüyor.

Mardin Nusaybin’de gözüne gaz bombası isabet etti
Mardin Nusaybin’de Newroz alanına 3 koldan yürüyüşe geçen kitleye polisin saldırısı sonucu Burhan Bilgiç gözüne gaz bombası isabet etmesiyle ağır yaralandı. Nusaybin’de yürüyüşe izin vermeyen polis ile kitle arasında gerilim devam ediyor.


Diyarbakır’da Valilik OHAL ilan etti
Diyarbakır’da neredeyse tüm kepenkler kapatılırken ilköğretim okulları, liseler ve Dicle Üniversitesi'nde de okullar boykot edildi. Sabahın erken saatlerinden itibaren öğrencilerin okula gitmemesi nedeniyle okul servisleri ve halk otobüsleri de çalışmadı.

BDP'nin grup toplantısına izin verilmedi
Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde BDP’nin yapacağı grup toplantısının valilik tarafından yasaklanması üzerine BDP’li milletvekillerinin cezaevi önüne geçişlerine izin verilmiyor. Polis, Valilik yasağı olduğu için izin vermeyeceklerini, toplantılarını il binasında yapabileceklerini söyledi. Kentin farklı noktalarından bir araya gelerek cezaevine doğru yürüyüş yapan kitleye de polis müdahale etti.

15 kişi gözaltında
Diyarbakır Valiliği kararıyla basın açıklaması, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması ile benzeri eylemlerin yasaklandığı kentte polisin gaz bombası ve tazyikli suyla saldırısı sonucunda birçok kişi yaralandı, son belirlemelere göre 15 kişi gözaltına alındı.

Hakkari'de çatışmalar
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde BDP İlçe binası ile Oslo Oteli önünde bir araya gelen onbinlerce kişi, Eski Cezaevi Kavşağı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe müdahale eden polisle kitle arasında çatışmalar yaşanıyor.


Van'da yürüyüş yapılıyor
Van’da onbinlerce kişi bir araya geldi. Kentte esnafların neredeyse tamamı kepenk açmazken araçlar kontak kapattı, öğrenciler okula gitmedi. BDP Van İl Örgütü öncülüğünde Van F Tipi Cezaevi’ne yürüyüş yapılıyor.

Adana’da oturma eylemi yapılıyor
Adana’da BDP Ceyhan İlçe Örgütü, ilçe binalarından AKP Ceyhan İlçe Binası'na kadar yürüyüp, siyah çelenk bırakmak istedi, ancak polis ilçe binasını ablukaya alarak yürüyüşlerine izin vermedi. Kitle ise durumu oturma eylemi yaparak protesto ediyor.

(soL - Haber Merkezi)