Baydar Taraf'tan istifa gerekçesini anlattı

Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan’ın “Pavyondaki namuslu kadın” sözü üzerine gazeteden ayrılan Oya Baydar, nedenin ideolojik olmadığını belirterek “Erkek iktidar dilini kaldıramam” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan'ın, gazetenin bazı yazarları için yazdığı "Bazen Türkan Şoray filmlerini andıran 'pavyondaki namuslu kadın' huzursuzlukları ile yazıyorlar" sözleri üzerine gazeteden ayrılan yazar Oya Baydar, Mirgün Cabas ve Ruşen Çakır'ın hazırladığı "Yazı İşleri" programında istifa gerekçelerini anlattı.

Oya Baydar, "Günlük bir gazetenin sosyalizm ya da ideolojik meseleri tartışma yeri olmaması gerektiğini düşünüyorum. Orada bu konular tartışılmamalıdır. Arkadaşlar zaten sağ olsunlar, benim öyle bir tartışmaya niyetim yoktu. Ayrılış nedenim, hiçbir şekilde ideolojik mesele değil. Belli üsluplara dayanamıyor ve dilimizi değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Barış, uzlaşma istiyorsak o erkek iktidar dilinin dışına çıkmamız gerekiyor. Bu sadece erkeklerden ibaret olmayan, hatta birçok kadının da kapıldığı bir dil. Militarizm de erkek iktidar dili sonucudur. Militarizmle mücadele ederken, aynı dilin, istemeyerek de olsa, şaka gibi de olsa kullanılması, kaldırabileceğim bir şey değil" açıklamalarında bulundu.

Gazetenin kürt sorununu ele alışını eleştiren Baydar, "Son günlerde gazetelerde çıkan yazılarda gerek Hasan Cemal'in çok önem verdiğim yazısı ve özellikle dün Milliyet gazetesinde İlter Tükmen'in sözlerinden sonra, ben meselenin şu anda herkesin olmasını istediği gibi çözülebileceğini düşünmüyorum. Herkesin çok haklı olarak iyimser olmak istediği bir süreçte, okuduklarıma baktığımda çok da iyimser olamıyorum. Murat Karayılan'ın söylediklerinin 1999 yılından çok farklı olduğunu hiç düşünmüyorum. Buna karşılık onun 'Önce bizimle konuşulmalı', 'Muhatap alınmalıyız' ve 'DTP'nin hiç olmazsa akil adamların muhatap alınması' gibi sözlerine bakınca... Yine adamlar, kadın yok işin içinde!" dedi.

Taraf'ta bugün çıkan önerileri okuduğunu söyleyen Baydar, "Okudum ama hiçbiri yeni değil. Ancak mesela Kürtçe isme dönüş yolu, bu yapılabilirse bölge halkında bir yumuşama ve bakışlarında 'Bizim için de bir şeyler yapılıyor' düşüncesi olacaktır bu kadar basit. Çünkü onlar kendilerini Türklerin düşman olarak belledikleri bir halk olarak görüyorlar. Bunlar bizim Kürtler için yapmamız gerekenlerin yanında az kalır. Devlet niyetliyse, çok temel, neredeyse devrime yakın reformlar yapılabilirse, bir yumuşama sağlanabilir. Oradaki halk belki rahatlar. Bu belki de dağa çıkışları bir ölçüde azaltmayı getirir. Ve silahlı örgüt de kendi haklılığını savunamaz hale gelebilir. Ben devletin, Başbakan'dan başlayarak yüreğinde hissederek bunu böyle olması gerektiğini hissederek, bir şey yapabileceğini düşünmüyorum. AKP'de siyasi iktidarın korunmasının sorununun bu konunun çözümünden önce geldiğini düşünüyorum" dedi.