Bakanlığın komünist anne sütü ve süt kardeş evliliği korkusu...

‘Anne sütü bankası’ projesinin ardından gericilerin tepkileri Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’na geri adım attırdı. Bakan, konuya ilişkin din alimlerinden görüş aldığını belirtirken, "kamuoyuna rağmen bunu yapamayız" dedi.

Anne sütü bankası projesine ilişkin “ya süt kardeşler ileride evlenirlerse” ve “süt veren anne ya Müslüman değilse” gibi eleştirilerin ardından Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Kamuoyuna rağmen bunu yapamayız” dedi.

Din alimleri ile görüşüldü
Türkiye’de yılda 6 bin bebek öldüğünü, bunun 3 bininin anne sütü alamayan prematüre bebekler olduğunu belirterek “Anne sütü bankası” projesini başlatan Sağlık Bakanlığı geri adım sinyali verdi.

Konunun gündeme geldiği ilk günden bu yana gerici basın tarafından “caiz değil” haberleri yapılırken, konuya ilişkin Zaman gazetesine konuşan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Tedbirleri almadan yürütürsek, bunun vebalinin altından kalkamayız. Hukukî zemini güçlendirerek, kamuoyu vicdanını da yanımıza alarak gerçekleştirebiliriz. Kamuoyuna rağmen bunu yapamayız.” dedi.

Süt kardeşlerin birbirlerini tanımasına ve ilerde “sorun” olmamasına dönük adımlar atacağını belirten Müezzinoğlu, “Kız ve erkeğe ayrı anneler verilecek. Çocuk, sütannesi ya da sütkardeşleri olduğunu mutlaka bilecek. Süt kardeşler ve aileleri 5 yılda bir buluşturulacak” dedi.

Bakan Müezzinoğlu, “Din âlimlerine (Hayrettin Karaman) görüş sorduk. Bilmeden evlenen ve sütkardeşi olduklarını sonradan öğrenenler kendilerine başvuruyormuş. ‘Ne olur kayıt altına alın” dediler” şeklinde konuştu.

Diyanet fetva vermişti
Projeye ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı bir açıklama yapmış ve aynı sütü içenlerin evlenmesinin "caiz olmadığını" duyurmuştu. Diyanet konuya ilişkin bir de maddeler yayınlayarak Bakanlığın buna uymasını istemişti:

- Başka kadının sütünü içen çocuklar arasında oluşacak mahremlik dairesini olabildiğince daraltmak için pratik bir tedbir olarak bir kadından alınan sütün sadece erkek veya sadece kız çocuklara verilmesi,

- Süt veren kadınla süt verilen çocuğun kimliklerinin kayıt altına alınması ve bu bilginin her iki tarafa da verilmesi,

- Bu hususun yasal düzenlemeyle güvence altına alınması,

- Evliliğe engel teşkil eden süt akrabalığı dairesinin daha da genişlememesi için birden fazla anneye ait sütlerin karıştırılmaması.

Ateist ve komünist annelerin sütünü nasıl tespit edeceksiniz?
“Tedbir kısmında kamuoyu ne öneriyorsa ona açığız” diyen Müezzinoğlu’nun açıklamaları gerici basın tarafından yapılan haberleri akıllara getirdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından kurulması planlanan ‘Süt Bankası projesine ilişkin gerici Yeni Akit adlı gazeteye konuşan Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren, şu ifadeleri kullanmıştı:

İslam dini Müslüman erkeğin Ehli Kitap bir kadınla evlenmesine izin veriyor. Buna göre sütannenin semavi dinlere inanması gerekir. Süt Bankasında ateist, komünist veya inanmayan annelerin sütünü nasıl tespit edecekler? Bu konu zannedildiğinden daha önemlidir.

(soL - Haber Merkezi)