Bakan Ergün fen fakültelerini gereksiz buldu: 'Üniversiteler fizikçi değil pastacı yetiştirsin'

Üniversitelerin piyasalaştırılmasına yönelik hamlelerden biri Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün itirafıyla geldi. Ergün, bazı fakülte ve yüksekokulların piyasada işgücü açısından karşılığı olmadığı gerekçesiyle kapatılacağını açıkladı, örnek olarak Fen fakültelerini gösterdi.

Üniversitelerin bilim üretmek yerine piyasanın işgücü için eleman yetiştirecek alanlar haline dönüştürülmesi için yapılan son hamlelerden biri Fen ve Edebiyat fakültelerinin kapatılmak istenmesiyle gündeme geldi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Piyasanın ihtiyacını karşılamayan üniversite olmasın” istedi.

“Üniversiteler piyasanın ihtiyaçlarına göre eğitim verecek”
Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) “Türkiye’nin İnsan Kaynağının Belirlenmesi’’ programında konuşan Ergün, bazı fakülte ve yüksekokulların piyasada işgücünü karşılamadığını, Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile bu okulları gözden geçirerek kapatmayı öngördüklerini açıkladı. Ergün, “Üniversitelerle ilgili yeniden yapılanma süreci var. Piyasaya duyarlı bir eğitim verip vermediği konusunda bir değerlendirme yapacağız” dedi.

“Pastacı yetişsin, fen fakülteleri gereksiz”
Piyasada yeni oluşan işlere uygun nitelikte insan yetiştirilmesi gerektiğini söyleyen Ergün, “Pastaneciler bile sorun yaşıyorlar. Garsonluk yapacak çok sayıda insan başvuru yapıyor ama pasta yapacak adam başvurmuyor” dedi.

Ergün, “Öyle meslek dalları açılmış durumda ki meslek yüksekokulu olsun fakülte olsun piyasada karşılığı yok ve insanlar o meslekleri üniversitede okumaya devam ediyorlar. Bizim piyasamızda hiç karşılığı olmayan meslekler ya da çok sınırlı ama üniversite eğitimi bunun 10 katı. Örneğin fen edebiyat fakültelerinin sayısı çok fazla ancak kimya, fizik, biyoloji mezunlarının çalışabileceği alan çok kısıtlı. Bunların yeniden planlanması lazım” diye konuştu.

Ergün, “Gerçekten bu sosyal devlet boyutlarının insanlarda çalışma azmini ve iradesini zayıflatıp zayıflatmadığını sorgulamaya başladık, insanların üzerinde bir uyuşturucu etkisi yapmaya başlıyor” diye ekledi.

Üniversiteler piyasanın emrinde
Bakan Ergün’ün sözünü ettiği düzenlemede fen edebiyat fakülteleri başta olmak üzere bazı yüksekokul ve fakültelerde düzenleme yapılacak. Çok fazla mezun veren bazı bölümler kapatılacak, bazılarında kısıtlamaya gidilecek, bazı bölümlerin ise sayısı artırılacak. Böylece üniversitelerin bilim üreten değil, piyasanın ihtiyaçlarına göre faaliyet gösteren olması hedefleniyor.

(soL - Haber Merkezi)