‘Asıl burjuva biziz’

“Müslüman sermayenin” zafer ilanlarına her gün bir yenisi eklenirken, ilanların adresi değişmiyor. Star gazetesine açıklamada bulunan MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar, “Yeni değil, asli burjuva sınıfı biziz” diye konuştu. Yarar, “devlet eliyle semirmedikleri” biçiminde gülünç bir iddiada da bulundu.

İslamcı sermayenin TÜSİAD’a karşı zafer ilanlarının adresi haline gelen Star gazetesi, Fethullahçı patron Ethem Sancak'ın TÜSİAD'ı hedef alan açıklamalarının ardından, bu kez de İslamcı patron Erol Yarar’ın zafer açıklamalarına sahne oldu.

Aynı zamanda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kurucu Başkanı olan Erol Yarar, Star gazetesinin “Yeni bir burjuva sınıfı mı doğuyor” biçimindeki sorusunu “Yeni değil, asli” diyerek yanıtladı.

İslamcı patronların kâr ve tüketim hırsının da normal karşılanması gerektiğini vurgulayan Yarar, “Zengin zenginliğini gösterecek” diye konuştu.

“Esas burjuva biziz”
Star’dan Fadime Şahin’in sorularını yanıtlayan Yarar, Türkiye’de AKP iktidarıyla belirginleşen sosyal değişimi olgunlaşma yolunda “ergenlikte yaşanan değişime” benzetti.

Yarar, İslamcı sermayenin yükselişini “ülkenin gerçeği” olarak nitelerken, bu yükseliş ekseninde gerçekleşen değişime direnenlerin “küstah ve kibirli” olduklarını öne sürdü.

Yarar, “90’lardan sonra yeni bir burjuva sınıf doğdu” yönündeki tespiti de, “Ben buna yeni değil asli diyorum. Diğerlerinin sundukları ve Türkiye’nin değeri diye tanıtmak istedikleri hiçbir değerin kültürün kökü, aslı bu toprakta değil” diyerek yanıtladı.

“Din kontrol altında tutuldu”
Türkiye’nin 1980 sonrasında hızlanarak gericileştirilmesinin İslamcı sermayenin yaratılmasının üstünü örtmeye çalışan Yarar, “Türkiye’de din hep kontrol altında tutuldu” diyerek “biz hep vardık, TÜSİAD sonradan yaratıldı” imasında bulundu.

Osmanlı tarihindeki en ilerici kararlardan biri olan Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasını Türkiye’nin gelişmesine engel olan unsurlardan biri olarak değerlendiren Yarar, “Ne zaman Yeniçeri teşkilatı kaldırıldı Türkiye’nin askeri Türk milletinden temin edilmeye başlandı ticari hakimiyet azınlıklara geçti” iddiasında bulundu.

“Devletten nemalanmadık” ama….
İslamcı sermayenin AKP iktidarıyla birlikte devlet olanaklarını kullanarak yükselişini de örtmeye çalışan Yarar, “en iyi savunma saldırıdır” diyerek TÜSİAD’ı bu savla suçladı.

TÜSİAD’la en büyük farklarının devletten nemalanmamak olduğunu iddia eden Yarar, aynı açıklamada İslamcı patronlar için “80’lerde Özal bunları biraz ticarete soktu. 90’larda ise MÜSİAD bu nosyonu dünyaya açtı” tespitinde bulunarak kendisiyle çelişti. Yarar’ın bu açıklamayı yaptığı sırada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın enerji piyasaları konusunda görüş almak için TÜSİAD’dan önce MÜSİAD’ı seçmiş olması ajanslara düşmüştü.

“Sayısal çoğunluk bizde”
Yarar, “Alemin kralı TÜSİAD mı, MÜSİAD mı?” biçimindeki soruyu da “Sayısal çoğunluk MÜSİAD’da, parasal çoğunluk TÜSİAD’da. Onlarda 40 yıllık sermaye birikimi var ama aradaki fark çok azaldı. TÜSİAD geçmiş MÜSİAD gelecek demek” diyerek yanıtladı.

“Zengin zenginliğini gösterecek”
İslamcı patronların her geçen gün yeni bir görgüsüzlük manzarası yaratan tüketim düşkünlüklerini de olumlayan Yarar, “Bir insanın kibirli yürümemek kaydıyla zengin olduğu anlaşılmalı sokakta. Fakir anlasın da gelip derdini anlatsın diye. Mao gibi gri kıyafetlerin giyildiği bir düzene inanmıyoruz ki (…) Zekatımı veriyorsam İslam’da kimse niye böyle yapıyorsun deme hakkına sahip olmuyor. Malının tümünü infak etmeyi Allah’ın Resulü de izin vermiyor. Zannediyoruz ki adam zenginleştiği halde fakir hayatı yaşayacak. Öyle bir şey yok” diye konuştu.
soL (Haber Merkezi)